ΚΟΣΜΟΣ

Η ηγεσία του SPD ζητά την έναρξη συνομιλιών με το CDU της Μέρκελ

i-igesia-toy-spd-zita-tin-enarxi-synomilion-me-to-cdu-tis-merkel-2223321

Την απόφαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) να συμμετάσχει σε διερευνητικές συνομιλίες με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για την συγκρότηση «μεγάλου» συνασπισμού ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Τα κόμματα θα πραγματοποιήσουν την επόμενη Τετάρτη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών και επικεφαλής Κοινοβουλευτικών Ομάδων προκειμένου να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν αρχές Ιανουαρίου και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες. Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Συνέδριο του SPD προκειμένου να αποφασιστεί η έναρξη των προγραμματικών διαπραγματεύσεων.

Το Συνέδριο θα μπορούσε να οριστεί για τις 14 Ιανουαρίου, δήλωσε ο κ. Σουλτς και υπενθύμισε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες δεν ισοδυναμούν με προγραμματικές διαπραγματεύσεις.

«Παραμένει ανοιχτό το αν οι συνομιλίες θα οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Θέλουμε μια διαφορετική κουλτούρα διακυβέρνησης. Δεν θα υπάρξει συνέχεια όπως μέχρι τώρα», δήλωσε ο αρχηγός του SPD.

Σολτς: Η Γερμανία χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση

Εξάλλου ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του SPD Όλαφ Σολτς υπογράμμισε πως η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωση που θεωρήθηκε η σαφέστερη ένδειξη μέχρι εκείνη τη στιγμή πως το κόμμα σκοπεύει να αρχίσει συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Σε συνέντευξή του αργά χθες το βράδυ, ο Σολτς δήλωσε πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι της Ευρώπης να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση και κάλεσε τους συναδέλφους του να μην δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις θέτοντας κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν βοηθούν.

«Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση επειδή είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Σολτς στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR.

Παρόλο που το SPD πρέπει να προωθήσει δικά του θέματα όπως η απασχόληση και η παιδεία, θα πρέπει να αποφύγει να εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις θέτοντας κόκκινες γραμμές, τόνισε ο Σολτς.

«Δεν μου αρέσουν οι κόκκινες γραμμές: σημαίνουν πως, αντί να μιλάει ο ένας με τον άλλον, στέλνει απλώς ο ένας στον άλλο μηνύματα. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση», δήλωσε.