ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις μαθητές νεκροί από σύγκρουση στη Γαλλία

tesseris-mathites-nekroi-apo-sygkroysi-sti-gallia-2223413

Τέσσερις μαθητές έχασαν προχθές τη ζωή τους, όταν ένα τρένο έκοψε στα δύο ένα σχολικό λεωφορείο σε μια ισόπεδη διάβαση έξω από την πόλη Περπινιάν στη νοτιοδυτική Γαλλία. Είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν, επίσης, οι 11 από τους οποίους σοβαρά, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος μετέβη αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι μαθητές –ηλικίας 13-17 ετών– που επέβαιναν στο λεωφορείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, το λεωφορείο μετέφερε μαθητές από το σχολείο Christian Bourquin της Μιλάς.

«Οι σκέψεις μου όλες στρέφονται στα θύματα και στις οικογένειές τους», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter. Ο δήμαρχος γειτονικής πόλης Ρομπέρ Ολίβ είχε κάνει λόγο λίγο νωρίτερα για «εικόνες φρίκης», σημειώνοντας ότι «το όχημα έχει πραγματικά κοπεί στα δύο». Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα, εν αναμονή των πορισμάτων ενδελεχούς έρευνας που θα γίνει, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η οδηγός του σχολικού λεωφορείου και ο οδηγός του τρένου επέζησαν, και οι δύο θα ανακριθούν από την αστυνομία.

Το τρένο μετέφερε 25 επιβάτες και εκινείτο με ταχύτητα 80 χλμ./ώρα, δηλαδή με την ταχύτητα που προβλέπεται για το τμήμα αυτό του σιδηροδρόμου στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF. Τρεις επιβάτες του τρένου τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι μπάρες στη διασταύρωση ήταν κατεβασμένες την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της SNCF, η οποία προσέθεσε ότι οι ερευνητές βρίσκονται στη διαδικασία επαλήθευσης όλων αυτών των πρώτων πληροφοριών που υπάρχουν. Πρόκειται για μια «κλασική» ισόπεδη διάβαση με αυτόματη σηματοδότηση και δύο μπάρες, διευκρίνισε εξάλλου η SNCF, σύμφωνα με την οποία η διασταύρωση αυτή «δεν εθεωρείτο ιδιαίτερα επικίνδυνη».