Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας με το σπίτι των 300 εκατ. δολαρίων

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας με το σπίτι των 300 εκατ. δολαρίων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο πύργος «Λουδοβίκος 14ος» πωλήθηκε, πριν από δύο χρόνια, έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων, το περιοδικό Fortune το χαρακτήρισε «το ακριβότερο σπίτι του κόσμου» και το Town & Country έκανε πολυσέλιδο αφιέρωμα στο ολόχρυσο σιντριβάνι του, στα μαρμάρινα αγάλματα και στον λαβύρινθο των ανθέων που βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο 228 στρεμμάτων. Ομως ένα πράγμα έμενε κρυφό: η ταυτότητα του αγοραστή του.

Σήμερα, όπως δείχνουν τα έγγραφα, αγοραστής είναι ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που είναι και η κινητήριος δύναμη πίσω από τις πολιτικές που μεταμορφώνουν τη Σαουδική Αραβία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα.

Η αγορά, η οποία έγινε το 2015, μοιάζει να είναι μία μόνο από τις αγορές, που περιλαμβάνουν και την αγορά ενός γιοτ αξίας 500 εκατ. δολαρίων, όπως εξάλλου, και έναν πίνακα του Ντα Βίντσι αξίας 450 εκατ. δολαρίων, από έναν πρίγκιπα ο οποίος ηγείται της πάταξης της διαφθοράς και του πλουτισμού και ευαγγελίζεται τη δημοσιονομική λιτότητα στην πατρίδα του. «Προσπάθησε να οικοδομήσει μία εικόνα για τον εαυτό του, με κάποια επιτυχία, ότι είναι μεταρρυθμιστής, τουλάχιστον κοινωνικός μεταρρυθμιστής και ότι είναι αδιάφθορος», εξηγεί ο Μπρους Ο. Ρίντελ, πρώην αναλυτής της CIA και συγγραφέας. «Κι αυτό είναι πλήγμα στην εικόνα του».

Η ιστορία του πύργου μοιάζει με οικονομικό αστυνομικό θρίλερ στο οποίο συμμετέχουν ένας δικηγόρος από το Λουξεμβούργο και ένας μεσάζων για τους πολύ πλουσίους από τη Μάλτα. Ακόμα και η Κιμ Καρντάσιαν έχει κάνει εμφάνιση στον πύργο, καθώς τον εξέτασε για τον γάμο της με τον Κάνιε Γουέστ. Η ιδιοκτησία του πύργου, ο οποίος βρίσκεται στο Λουβεσιέν, κοντά στις Βερσαλλίες, καλύπτεται μέσα σε μία δαιδαλώδη διαδρομή από «εταιρείες βιτρίνας» σε Γαλλία και Λουξεμβούργο. Αυτές οι εταιρείες ανήκαν στην Eight Investment Company, μία εταιρεία στη Σαουδική Αραβία, με διαχειριστή το προσωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα Μοχάμεντ. Μέλη της βασιλικής οικογένειας παραδέχονται ότι ο πύργος ανήκει στον πρίγκιπα.

Η Eight Investment ήταν η ίδια εταιρεία που στήριξε την αγορά του γιοτ από τον Ρώσο ολιγάρχη το 2015. Η εταιρεία, επίσης, απέκτησε ένα τεράστιο κτήμα 2.500 στρεμμάτων στο Κοντέ σιρ Βεσγκρ, μία ώρα μακριά από το Παρίσι. Σύμφωνα με τα έγγραφα που υπάρχουν στο δημαρχείο, ο αρχιτέκτονας του Πύργου επισκευάζει το σπίτι και ανοικοδομεί κάποια κτίρια ως κυνηγητικά περίπτερα.

Ο Εμαντ Κασόγκι, ανιψιός του δισεκατομμυριούχου εμπόρου όπλων Αντνάν Κασόγκι, κατεδάφισε το κάστρο του 19ου αιώνα στο Λουβεσιέν για να φτιάξει χώρο για ένα νέο πύργο το 2009. Στον γυμνό οφθαλμό μοιάζει σαν να οικοδομήθηκε την ίδια εποχή με τις Βερσαλλίες. Ομως πίσω από το σχέδιο του 17ου αιώνα κρύβονται οι ανέσεις και η τεχνολογία του 21ου αιώνα. Τα σιντριβάνια, το σύστημα ήχου, τα φώτα και ο κλιματισμός ελέγχονται από ένα IPhone. Ο πύργος επίσης διαθέτει κελάρι κρασιών και κινηματογράφο, ενώ εξαιρετικές τοιχογραφίες κοσμούν το ταβάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή