ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Κατοικημένες περιοχές ο στόχος του πυραύλου των Χούτι

kingdom-cent
ekrixiriant22333

Σε νέες αεροπορικές επιδρομές προχώρησε η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατά των θέσεων που βρίσκονται αντάρτες Χούτι στο νότιο τμήμα της Υεμένης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα. Μέσα σε ένα 24ωρο έχουν σκοτωθεί σαράντα δύο σιίτες αντάρτες και εννιά μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων τόσο λόγω των επιδρομών αλλά και μαχών που εκτυλίσσονται στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν λίγο μετά την αναχαίτιση «βαλλιστικού πυραύλου» από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας τον οποίο εκτόξευσαν αντάρτες Χούτι της Υεμένης πάνω από το Ριάντ. Τα μέσα άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες για ισχυρή έκρηξη στον ουρανό της πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Μάρτυρες κάνουν λόγο για πυκνό σύννεφο καπνού πάνω από το Ριάντ που είναι ορατός από τα βορειοανατολικά της χώρας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της αναχαίτισης του πυραύλου, οι Υεμενίτες αντάρτες δήλωσαν ότι ο πύραυλος είχε στόχο το παλάτι αλ Γιαμάμα, την επίσημη κατοικία του βασιλιά Σάλμαν. Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι η σημερινή επίθεση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αντιπαράθεση τους με το σαουδαραβικό βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος των Χούτι Μοχάμεντ Αμπντουσαλάμ ανέφερε στο Twitter ότι οι σιίτες αντάρτες εκτόξευσαν πύραυλο τύπου 2-Η, ο οποίος είχε στόχο συνάντηση αξιωματούχων της χώρας στο παλάτι. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί απώλειες μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Υεμένη, ο οποίος αναχαιτίστηκε από τις σαουδαραβικές δυνάμεις νότια της πρωτεύουσας Ριάντ.

Σύμφωνα με τη συμμαχία που μάχεται τους Χούτι, ο πύραυλος των ανταρτών είχε στόχο κατοικημένες περιοχές, αναφέρει το κρατικό σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA. Μάλιστα, επικαλούμενο δήλωση του συνασπισμού, το πρακτορείο ανέφερε πως οι ιρανικής κατασκευής πύραυλοι αποτελούν απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και κατηγόρησε τους Χούτι, ότι χρησιμοποιούν σημεία εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να εισαγάγουν πυραύλους από τον μεγάλο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μετά την αναχαίτιση του πυραύλου, ενώ οι αρχές σημείωσαν ότι δεν έχουν καταγραφεί απώλειες. 

Ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου στο Ριάντ δήλωσε ότι περίπου στις 12:50 ώρα Ελλάδας ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, λίγο πριν από την προγραμματισμένη παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2018, η οποία γίνεται συνήθως από τον βασιλιά. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιος πύραυλος παραλίγο να «χτυπήσει» το αεροδρόμιο του Ριάντ τον περασμένο μήνα. 

Με πληροφορίες από BBC, REUTERS, ΑΠΕ