ΚΟΣΜΟΣ

Η Δανία «καταργεί» την υποδοχή προσφύγων μέσω ΟΗΕ

i-dania-katargei-tin-ypodochi-prosfygon-meso-oie-2224218

Η Δανία δεν θα αποδέχεται εφεξής όποιον αριθμό προσφύγων της επιβάλλει ο αυτόματος μηχανισμός ποσόστωσης που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά θα καθορίζει  μόνη της τον αριθμό που θα δέχεται ετησίως.

Αυτό προβλέπει νόμος που ψηφίστηκε την Τετάρτη από το Κοινοβούλιο της χώρας, και ο οποίος ουσιαστικά καταργεί τη συμφωνία που είχε συνάψει το 1989 με τον ΟΗΕ η Δανία, να δέχεται κάθε χρόνο 500 πρόσφυγες επιλεγέντες από τον Οργανισμό, προκειμένου να μειώνεται το βάρος που αντιμετωπίζουν χώρες που γειτνιάζουν με εμπόλεμες ζώνες.

Όμως μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης,  το  2015, και τα περίπου 20.000 αιτήματα που δέχθηκε για παροχή ασύλου, η Δανία απεφάσισε να μην δέχεται επιπλέον πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου,  ο αρμόδιος υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής θα αποφασίζει πόσους πρόσφυγες θα δέχεται η χώρα από τον ΟΗΕ.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσοι πρόσφυγες ή μετανάστες θα εμφανιστούν στα σύνορα ζητώντας άσυλο και γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να ενσωματώσουμε όσους φθάνουν εδώ» δήλωσε η  Υπουργός Μετανάστευσης  και Ενσωμάτωσης Ινγκερ Στόμπεργ» εισηγούμενη προ μηνός την ψήφιση του νόμου.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό – Φιλελεύθερο Κόμμα αντέδρασε λέγοντας ότι η απόρριψη του προγράμματος του ΟΗΕ ,μπορεί να αυξήσει την πίεση σε χώρες που ήδη φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Πέρυσι περίπου 6.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Δανία , έναντι 3.000 στο φετινό ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου.