Γρίφος στην Καταλωνία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιθανότητες να διατηρήσει την οριακή πλειοψηφία του στο τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλωνίας ύστερα από τις χθεσινές εκλογές διατηρούσε το μπλοκ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με τα exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Για την πρώτη θέση έδιναν αγώνα στήθος με στήθος το κόμμα Ciutadans (Πολίτες), που υποστηρίζει την ενότητα του ισπανικού κράτους, και το αριστερό αποσχιστικό κόμμα ERC. Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia και την ισπανική El Pais, οι Ciutadans κερδίζουν 34-37 έδρες και το ERC 34-36. Εάν επικρατήσουν οι πρώτοι, θα είναι η πρώτη φορά από την πτώση του καθεστώτος Φράνκο που ένα μη εθνικιστικό κόμμα θα έρθει πρώτη δύναμη στην Καταλωνία.

Ωστόσο, το άθροισμα των αποσχιστικών κομμάτων, σύμφωνα με όλα τα exit polls, θα κυμανθεί μεταξύ 67 και 71 εδρών (σε σύνολο 135 του τοπικού Κοινοβουλίου), κάτι που σημαίνει ότι έχει πολλές πιθανότητες να διατηρήσει την πλειοψηφία. Στην τρίτη θέση έρχεται το κόμμα JxCat του τ. προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, με 28-29 έδρες. Ακολουθούν, πάντα σύμφωνα με τα exit polls, οι (ενωτικοί) Σοσιαλιστές με 18-20 έδρες, το αριστερό κόμμα CeC (σύμμαχοι του Podemos και με επαμφοτερίζουσα θέση στο θέμα της ανεξαρτησίας) με 7-8 έδρες, το αντικαπιταλιστικό, αποσχιστικό CUP με 5-6 έδρες και, τελευταίο στα κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με 3-5 έδρες. Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls (κάτι καθόλου σίγουρο), το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για τον συντηρητικό πρωθυπουργό και την πολιτική πυγμής που ακολούθησε στο Καταλανικό.

Οι χθεσινές εκλογές ήρθαν έπειτα από την πρωτοφανή πολιτική κρίση, που δίχασε την καταλανική κοινωνία, από τις πολιτικές ελίτ μέχρι τα νοικοκυριά. Η φορτισμένη ατμόσφαιρα αποτυπώθηκε και στην πολύ υψηλή συμμετοχή, που αναμενόταν να ξεπεράσει αισθητά και το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του 2015.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος καθαιρέθηκε από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης ύστερα από το παράνομο, κατά το Συνταγματικό Δικαστήριο, δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας, δεν ψήφισε στις χθεσινές εκλογές, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να αποφύγει τη σύλληψη. «Σήμερα δεν είναι μια μέρα που ταιριάζει στη δημοκρατική ομαλότητα, αφού υπάρχουν υποψήφιοι στη φυλακή και διάχυτος φόβος», δήλωσε ο Πουτζντεμόν σε δημοσιογράφους, στη βελγική πρωτεύουσα.

Ενα άλλο, εξόχως ανώμαλο στοιχείο της χθεσινής αναμέτρησης ήταν το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Καταλωνίας, Οριόλ Ζουνκέρας, κατέβαινε στις χθεσινές εκλογές ως επικεφαλής του αριστερού αποσχιστικού κόμματος ERC, αν και συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή για τον ρόλο του στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη μάχη των εκλογών ξεχωρίζει η υποψήφια τoυ ενωτικού κόμματος Ciutadans (Πολίτες), Ινές Αριμάδας. «Θα αγωνιστούμε πολύ σκληρά για να επιστρέψουμε στην ομαλότητα», δήλωσε η 36χρονη Αριμάδας, η οποία, με τη δυναμική εκστρατεία της, αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία του στρατόπεδου των ενωτικών και πιθανή επόμενη πρόεδρος της περιοχής. Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για οριακό αποτέλεσμα στην επόμενη καταλανική Βουλή, καθοριστικός για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί ο αριστερός σχηματισμός CeC, με επικεφαλής τη δήμαρχο Βαρκελώνης, Αντα Κολάου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή