ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Κορέα: Κατάσχεση πλοίου που μετέφερε παράνομα πετρέλαιο στη Β. Κορέα

n-korea-kataschesi-ploioy-poy-metefere-paranoma-petrelaio-sti-v-korea-2225415

Η Νότια Κορέα αποκάλυψε σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ότι προχώρησε στην κατάσχεση πλοίου εγγεγραμμένου στο νηολόγιο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο φέρεται πως προμήθευε τη Βόρεια Κορέα με πετρέλαιο, παραβιάζοντας τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της χώρας.

Αξιωματούχοι που επικαλείται το βρετανικό μέσο, επισημαίνουν ότι το πλοίο «Lighthouse Winmore» μετέφερε κρυφά 600 τόνους πετρέλαιο σε πλοίο της Β. Κορέας. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε την μεταφορά αγαθών από πλοίο σε πλοίο με προορισμό την Πιονγιάνγκ.

Οι αποκαλύψεις έρχονται μετά τη άρνηση – από την πλευρά της Κίνας – των ισχυρισμών του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, που ήθελαν το Πεκίνο να επιτρέπει την εισαγωγή αγαθών μέσω πλοίων στη Βόρεια Κορέα.

Το «Lighthouse Winmore» εισήλθε στο λιμάνι του Yeosu της Ν. Κορέας στις 11 Οκτωβρίου για να φορτώσει το εμπόρευμα και μετά από τέσσερις μέρες έφυγε με προορισμό την Ταϊβάν.

Ωστόσο, το πλοίο αντί να πάει στην Ταϊβάν μετέφερε το πετρέλαιο σε πλοίο της Β. Κορέας και σε τρία άλλα σκάφη σε διεθνή χωρικά ύδατα στις 19 Οκτωβρίου, όπως υπογραμμίζουν νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι που επικαλείται το BBC.

Σύμφωνα με τους New York Times η μεταφορά καταγράφηκε σε φωτογραφίες από αμερικανικό δορυφόρο, τις οποίες δημοσιοποίησε το Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χωρίς να κατονομάζει το πλοίο.

n-korea-kataschesi-ploioy-poy-metefere-paranoma-petrelaio-sti-v-korea0

Το στιγμιότυπο της μεταφοράς αναμεταδίδει το BBC: Φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ