Αγρότισσες και σταρ ενώνουν τις δυνάμεις τους

Αγρότισσες και σταρ ενώνουν τις δυνάμεις τους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To νέο κίνημα που έχει δημιουργηθεί κατά της ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς στους αμερικανικούς εργασιακούς χώρους συνένωσε γυναίκες από διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές ομάδες, αγρότισσες και αστέρες του Χόλιγουντ.

Η ένωση αυτή ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με μια επιστολή αλληλεγγύης που δημοσιεύθηκε από την Alianza Nacional de Campesinas, η οποία καταπολεμά τη σεξουαλική παρενόχληση κυρίως εναντίον των Ισπανόφωνων γυναικών που εργάζονται στους αγρούς της Αμερικής. Ωστόσο, οι εργάτριες και οι γυναίκες του Χόλιγουντ διαδήλωσαν μαζί στο Λος Αντζελες. Και τη Δευτέρα ένας συνασπισμός γυναικών από το Χόλιγουντ απάντησε με τη δική του επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε σε αγλλόφωνες και ισπανόφωνες εφημερίδες και στην οποία ανακοίνωσαν τη δημιουργία ταμείου για τη βοήθεια γυναικών που υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις και παρενόχληση σε όλους του επαγγελματικούς τομείς.

«Προς τα μέλη της Αlianza και τις γυναίκες που εργάζονται σε αγροτικές εργασίες σε ολόκληρη τη χώρα, σας βλέπουμε και σας ευχαριστούμε και αναγνωρίζουμε το μεγάλο βάρος της κοινής μας εμπειρίας θυματοποίησης, παρενόχλησης και εκμετάλλευσης από αυτούς που καταχρώνται την εξουσία τους και απειλούν τη φυσική μας και οικονομική μας ασφάλεια», αναφέρουν οι προσωπικότητες του Χόλιγουντ που δημιούργησαν το κοινό ταμείο υπό τον τίτλο Time’s Up. Aνάμεσα στις γυναίκες που υπογράφουν την επιστολή περιλαμβάνονται και πολλές γυναίκες που έχουν γνωστοποιήσει τις δικές τους περιπέτειες παρενόχλησης, όπως η Σάλμα Χάγεκ, η Ασλεϊ Τζουντ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Ρασίντα Τζόουνς και η Τζένιφερ Λόρενς. Μεταξύ των προσωπικοτήτων-κλειδιών του εγχειρήματος είναι η παραγωγός Σόντα Ράιμς.

Συλλογική δύναμη

Οι γυναίκες που εργάζονται σε αγροτικές εργασίες και οι οποίες μάχονται κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 καλωσόρισαν τις προσωπικότητες του Χόλιγουντ στον κοινό τους αγώνα. «Πρόκειται για ζήτημα εργασιακών δικαιωμάτων και πρέπει να αναπτύξουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για να διαχειριστούμε τη συλλογική μας δύναμη», δήλωσε η Μόνικα Ραμίρεζ, πρόεδρος της Alianza Nacional de Campesinas. Οταν οι γυναίκες του Χόλιγουντ άρχισαν να εξιστορούν τις δικές τους περιπέτειες εξαιτίας της σεξουαλικής παρενόχλησης, εκείνες που ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες καταλάβαιναν την ντροπή, τις τύψεις και την αδυναμία να ακουστούν – στοιχεία που αυτές οι γυναίκες του Χόλιγουντ περιέγραφαν, εξήγησε η Ραμίρεζ. Την ίδια στιγμή, αυτές οι αποκαλύψεις έδειξαν στις αγρότισσες ότι αυτές οι πλούσιες και διάσημες γυναίκες δεν ήταν μόνες. Αυτό οδήγησε στην επιστολή της Alianza με την οποία η ομάδα είπε στις γυναίκες από το Χόλιγουντ «σας πιστεύουμε και στεκόμαστε δίπλα σας». Αυτή, με τη σειρά της, πυροδότησε περισσότερες ιδιωτικές συζητήσεις με υπέρμαχους των γυναικείων δικαιωμάτων στο Χόλιγουντ σχετικά με τη δημιουργία ενός συνασπισμού σε μια ευρύτερη προσπάθεια να προστατευθούν τα θύματα, να επέλθει δικαιοσύνη έναντι των παραβατών και να περάσουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στις πολιτειακές βουλές και στην Ουάσιγκτον, δήλωσε η Ραμίρεζ. Δεκάδες μέλη της Alianza συμμετείχαν στη διαδήλωση υπό τον τίτλο «Πάρτε πίσω τον χώρο εργασίας», που οργανώθηκε στο Χόλιγουντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή