Θέμα… μεγέθους από τον Τραμπ

Θέμα… μεγέθους από τον Τραμπ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Απάντηση που κατακρίθηκε ως αρμόζουσα σε μαθητή βρεφονηπιακού σταθμού απηύθυνε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του. Το επίδικο δεν είναι το μέγεθος κάποιας παιδικής μπουλντόζας, αλλά η δυνατότητα εξαπόλυσης όπλων που μπορούν να βάλουν τέλος στη ζωή στη Γη. Την ίδια στιγμή, στην Κορεατική Χερσόνησο άνοιξε ξανά η απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο κορεατικών κρατών, σημάδι ότι η αναγγελθείσα προσέγγιση προχωρά.

«Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν μόλις δήλωσε ότι το πυρηνικό κουμπί βρίσκεται συνέχεια στο γραφείο του. Μπορεί κάποιος από το αποδεκατισμένο καθεστώς που λιμοκτονεί, παρακαλώ, να τον ενημερώσει ότι έχω κι εγώ ένα πυρηνικό κουμπί, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο και ισχυρότερο από το δικό του και ότι το δικό μου κουμπί λειτουργεί!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter προξενώντας βαθύτατη ανησυχία σε έμπειρους παρατηρητές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Η γλώσσα θύμισε την προεκλογική ομιλία στην οποία ο κ. Τραμπ καυχήθηκε ότι τα χέρια του και κατ’ επέκτασιν τα γεννητικά του όργανα είναι αρκετά μεγάλα», έγραψαν οι New York Times. Παρατηρητές θεωρούν ότι, ισχυριζόμενος δημοσίως ότι τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας «δεν λειτουργούν», ο Τραμπ προκαλεί σαφώς τη χώρα να προχωρήσει σε μία ακόμη πυρηνική δοκιμή, η οποία, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, που έγιναν υπογείως, μπορεί να είναι υπέργεια.

Η Σεούλ, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει δώσει σημάδια ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την κυβέρνηση Τραμπ στην κατεύθυνση της όξυνσης. Ενώ η χώρα εφαρμόζει τις κυρώσεις απέναντι στη Βόρεια Κορέα (πριν από λίγες ημέρες κατέσχεσε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Παναμά, το οποίο θεωρείτο ότι μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο για την Πιονγιάνγκ), παράλληλα διερευνά ενεργά τις πιθανότητες εκτόνωσης των εντάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναλειτούργησε από χθες τα ξημερώματα η άμεση γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών, που είχε κλείσει πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2016, η Νότια Κορέα είχε κλείσει το βιομηχανικό πάρκο Κεσόγκ, όπου Βορειοκορεάτες εργάζονταν σε νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις, και ως απάντηση η Βόρεια Κορέα είχε κόψει τη γραμμή επικοινωνίας.

Χθες η Πιονγιάνγκ επέστρεψε, με την ενθάρρυνση του νέου Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν. «Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε στενή επικοινωνία με τη νοτιοκορεατική πλευρά για τα πρακτικά ζητήματα που αφορούν την αποστολή μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφεραν τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» την αποκατάσταση της επικοινωνίας, γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρκή επαφή.

Σκεπτικισμός

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές με σκεπτικισμό. «Ισως η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να διχάσει με κάποιον τρόπο», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να υπάρξει καμία προσέγγιση αν η Βόρεια Κορέα δεν εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Η Κίνα, αντιθέτως, χαρακτηρίζει τις εξελίξεις ελπιδοφόρες. «Ολες οι πλευρές πρέπει να εκμεταλλευθούν τη θετική τάση στην Κορεατική Χερσόνησο και να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή