«Ετοιμος ο στρατός του Ιράν αν χρειαστεί επέμβαση»

«Ετοιμος ο στρατός του Ιράν αν χρειαστεί επέμβαση»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Εναντίον της συζήτησης για το ζήτημα των ιρανικών διαδηλώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκε χθες η Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς τις εσωτερικό θέμα του Ιράν. «Δεν βλέπουμε ποιον ρόλο θα μπορούσε να έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας στο θέμα αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ. «Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν σε δεκάδες πόλεις του Ιράν στις 28 Δεκεμβρίου. Δεν είναι σαφές αν οι κινητοποιήσεις βρίσκονται σε ύφεση ή αν τις τελευταίες ημέρες οι διαδηλωτές συγκεντρώνουν δυνάμεις εν αναμονή της σημερινής προσευχής. Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο συνολικός αριθμός ατόμων που διαδήλωσαν ανέρχεται σε 42.000, ενώ εκατοντάδες άτομα έχουν συλληφθεί. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την άνοδο του κόστους ζωής αλλά παράλληλα ζητούν την ανατροπή του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι υπεύθυνοι για την αναταραχή είναι ξένοι πράκτορες. «Δεν θέλω να βλάψω τη χώρα μου, αλλά όταν βλέπω τη διαφθορά αυτών που κυβερνούν νιώθω να πνίγομαι. Κατηγορούν για όλα τους “εχθρούς”», είπε στο πρακτορείο Reuters ο 43χρονος Ρεζά από το Ισφαχάν.

Χθες, ο επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, δήλωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να επέμβει αν χρειαστεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή