ΚΟΣΜΟΣ

Ο λογαριασμός των φυσικών καταστροφών

o-logariasmos-ton-fysikon-katastrofon-2226114

Το κόστος των φυσικών καταστροφών σημείωσε ραγδαία αύξηση κατά το 2017, σύμφωνα με τη γερμανική Munich Re.

Οι φυσικές καταστροφές οι οποίες σημειώθηκαν κατά το έτος 2017 προκάλεσαν ζημιές μεγαλύτερου κόστους σε σχέση με αυτές που είχαν καταγραφεί τις πέντε προηγούμενες χρονιές, ανακοίνωσε χθες η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re.

Ειδικότερα όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, κατά το έτος 2017 οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ζημιές που ανέρχονται στα 330 δισεκατομμύρια δολάρια, κόστος το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που καταγράφηκε κατά το 2016 και που ανήλθε στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια.Ταυτόχρονα, είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μετά το 2011 (ανήλθαν στα 354 δισεκατομμύρια δολάρια).

Από τις ζημιές αυτές αξίας 330 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προκλήθηκαν κυρίως από τυφώνες που έπληξαν πολλά σημεία της Γης όπως εξάλλου και από έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος σημειώθηκε στο Μεξικό, «ζημιές ρεκόρ» ύψους 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρειάστηκε να καλυφθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν επίσης τον θάνατο 10.000 ανθρώπων τη χρονιά που πέρασε, κάτι που αποτελεί μικρή αύξηση σε σχέση με το 2016, έτος κατά το οποίο είχαν σημειωθεί 9.650 θάνατοι. Τα ποσά αυτά είναι όμως πολύ κάτω από τον μέσο όρο των δέκα τελευταίων ετών, που εκτιμάται γύρω στα 60.000 θύματα ετησίως.

Συνολικά το 2017 καταγράφηκαν 710 ακραία κλιματικά και γεωλογικά γεγονότα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τα 605 που καταγράφονταν κατά μέσον όρο τα προηγούμενα έτη. Ο τυφώνας «Χάρβεϊ» που έπληξε το Τέξας τον Αύγουστο προκάλεσε ζημιές αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην έκθεση της Munich Re αναφέρονται και άλλοι τυφώνες, όπως η «Ιρμα» που έπληξε τη Φλόριντα με ζημιές ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και η «Μαρία» στην Καραϊβική, όπως και οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.

Στην Ευρώπη οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον Απρίλιο προκάλεσαν ζημιές ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη γεωργία, εκ των οποίων μόνο τα 650 εκατομμύρια καλύφθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

«Γεύση από το μέλλον»

Κάποιες από τις καταστροφές αυτές «μας έδωσαν μια γεύση από το μέλλον», «οι ειδικοί μας αναμένουν να καταγράφονται πιο συχνά τέτοια γεγονότα», αν και κάποια από αυτά «δεν συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή», σχολίασε ο Τόρστεν Γέβορεκ της Munich Re.

Ωστόσο όπως φάνηκε από τους τυφώνες που τους τελευταίους μήνες έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι οι «Χάρβεϊ», «Ιρμα» και «Μαρία» που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο, επιφέροντας σημαντικά προβλήματα στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση, η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ένταση, τη σφοδρότητα αλλά και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, γεγονός που σημαίνει ότι μελλοντικά, καθώς η κλιματική αλλαγή θα εξακολουθήσει τα συντελείται, το κόστος αυτών των φυσικών καταστροφών θα εξακολουθήσει να αυξάνεται.