ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση

ipa-symfonia-repoymplikanon-kai-dimokratikon-gia-ti-metanasteytiki-metarrythmisi

Μια διακομματική ομάδα Αμερικανών βουλευτών συμφώνησε σήμερα να εργαστεί για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος η οποία θα εστιάσει σε τέσσερα θέματα: την ασφαλή φύλαξη των συνόρων, την αποκαλούμενη αλυσιδωτή μετανάστευση, το σύστημα χορήγησης μέσω λοταρίας πράσινων καρτών και την τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων «ονειροπόλων», των νεαρών μεταναστών που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

Με ανακοίνωση, η εκπρόσωπος του Λευκού Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι η συμφωνία για συζήτηση για αυτά τα τέσσερα «θέματα υψηλής προτεραιότητας» επιτεύχθηκε σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στον Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στα δύο Σώματα του Κογκρέσου δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι βουλευτές των δύο κομμάτων θα συνεχίσουν από αύριο Τετάρτη τις συναντήσεις για την ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπομπ Γκουντλέιτ δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές θα παρουσιάσουν αύριο ένα νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι σημείωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των βουλευτών θα αφορούν τα τέσσερα θέματα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ζητά μια διακομματική λύση και ότι πιστεύει πως οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν το ζήτημα καλή τη πίστει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters