Ο Μουν δεν αποκλείει ακόμη και συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Μουν δεν αποκλείει ακόμη και συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Ανοικτός σε διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ «την κατάλληλη στιγμή, υπό τις κατάλληλες συνθήκες» δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνομιλία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζάε Ιν. Ο Μουν υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «αξίζει μεγάλη αναγνώριση για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των συνομιλιών ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη».

Οι συνομιλίες της Τρίτης ανάμεσα σε εκπροσώπους της Σεούλ και της Πιονγιάνγκ άνοιξαν μια νέα προοπτική αποκλιμάκωσης στην κορεατική χερσόνησο, με μοχλό τη συμμετοχή της Πιονγιάνγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα στην Πιογκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος κατά την πρωτοχρονιάτικη συνέντευξη Τύπου.

«Ενδέχεται (η προσέγγιση) να ήρθε ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν με την καθοδήγηση των ΗΠΑ καθώς και των πιέσεων». Ο Μουν σημείωσε επίσης ότι είναι ανοικτός σε συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν, «αρκεί να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχουν κάτι».

Κοινή σημαία

Η αθλητική διπλωματία ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1957, τρία χρόνια μετά τη λήξη του φοβερού πολέμου ανάμεσα στον Βορρά, που υποστηριζόταν από την Κίνα και τον Νότο, που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ.

Η τότε προσπάθεια να σχηματίσουν κοινή ομάδα ενόψει των Ολυμπιακών του 1964 στο Τόκιο απέτυχε. «Οι αθλητικές ανταλλαγές έχουν τα όριά τους, δεδομένης της περίπλοκης δυναμικής στην κορεατική χερσόνησο, αλλά μπορεί να ενισχύσουν τη λαϊκή υποστήριξη και να δώσουν ώθηση για να δρομολογηθούν άλλα σοβαρά ζητήματα», δήλωσε ο καθηγητής της σχολής βορειοκορεατικών σπουδών της Σεούλ, Λι Γου Γιουγκ.

Το 2000 οι αθλητές των δύο χωρών πράγματι εισήλθαν στην τελετή έναρξης του Σίδνεϊ υπό κοινή σημαία, στην οποία εικονιζόταν η κορεατική χερσόνησος, ενώ η τελευταία φορά που επαναλήφθηκε κάτι τέτοιο ήταν στους Ασιατικούς Αγώνες του 2007.

Τις δύο αυτές χρονιές, οι δύο Νοτιοκορεάτες πρόεδροι που ήταν υπέρ της συνεννόησης με τον Βορρά Κιμ Ντάε Γιουνγκ και Ρο Μου Χιουν είχαν συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού Βορειοκορεάτη ηγέτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή