Στηρίζουν τον Πουτζντεμόν τα αποσχιστικά κόμματα

Στηρίζουν τον Πουτζντεμόν τα αποσχιστικά κόμματα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Τη στήριξη στον Κάρλες Πουτζντεμόν προκειμένου να επανεκλεγεί πρόεδρος της περιοχής ανακοίνωσαν χθες τα δύο κυρίαρχα αποσχιστικά κόμματα της Καταλωνίας.

Τα δύο κόμματα, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά για την Καταλωνία (ERC) και το Μαζί για την Καταλωνία (Junts per Catalunya), συμφώνησαν στο πρόσωπο του Πουτζντεμόν, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Μαζί για την Καταλωνία να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «το αποτέλεσμα της 21ης Δεκεμβρίου μάς έδωσε την εντολή να εκφράσουμε την πλειοψηφία. Ο προεδρικός υποψήφιος θα είναι προφανώς ο Πουτζντεμόν». Εκπρόσωπος του ERC επιβεβαίωσε τη συμφωνία και προσέθεσε πως ο Πουτζντεμόν θα προτείνει να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στο τοπικό Κοινοβούλιο ή, εναλλακτικά, ένας άλλος βουλευτής της παράταξης να αναγνώσει τον υποχρεωτικό λόγο που οι υποψήφιοι εκφωνούν πριν από την ψηφοφορία. Στον αντίποδα, σφοδρή κριτική άσκησε η αρχηγός των Ciudadanos, του κυρίαρχου κεντροδεξιού ενωτικού κόμματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατό να έχεις έναν ηγέτη-ολόγραμμα στην Καταλωνία».

Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται στις Βρυξέλλες από τον Οκτώβριο, οπότε και είχε καθαιρεθεί με απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, καθώς είχε θεωρηθεί ο πρωτοστάτης του κινήματος απόσχισης της Καταλωνίας. Σε περίπτωση που επιστρέψει πίσω, θα συλληφθεί από τις ισπανικές αρχές, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της στάσης, της εξέγερσης και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Ραχόι προκήρυξε εκλογές στις 21/12, στις οποίες τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας πέτυχαν ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς, ωστόσο, να συγκεντρώσουν πάνω από το 50% των ψήφων. Το νέο καταλανικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή