Γερμανία: Οι κρίσιμες συνομιλίες για τον συνασπισμό

Γερμανία: Οι κρίσιμες συνομιλίες για τον συνασπισμό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Kρίσιμη ήταν η χθεσινή ημέρα στο Βερολίνο για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), καθώς και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), για τον σχηματισμό ενός νέου μεγάλου συνασπισμού.  «Μια νέα γερμανική κυβέρνηση πρέπει κυρίως να δρομολογήσει τη συζήτηση για ένα νέο ξεκίνημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα συμμετείχαμε υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση αυτή θα ενισχύσει την Ευρώπη», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του SPD, λίγο πριν από την έναρξη της τελευταίας φάσης των διερευνητικών συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες, προσερχόμενος στο μέγαρο του κόμματός του, «Βίλι Μπραντ», στο Βερολίνο, όπου διεξήχθησαν. Ανοικτά παρέμεναν, σύμφωνα με το περιοδικό «Σπίγκελ», τα εξής θέματα: η φορολογία, η μετανάστευση, η αγορά εργασίας, οι συντάξεις και η Ευρώπη.

Παράλληλα, ένα από τα μεγάλα αγκάθια μεταξύ των δύο πλευρών ήταν οι συστηματικές διαρροές, που κατά τον Σουλτς προέρχονταν από το συντηρητικό στρατόπεδο. Η πρόεδρος του CDU Αγκελα Μέρκελ δήλωσε, επίσης προσερχόμενη στις διερευνητικές συνομιλίες, ότι θα εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί, πρόσθεσε όμως ότι «φυσικά έχουμε κατά νου ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την ορθή πολιτική για τη χώρα. Στον βαθμό αυτό, θα είναι μια δύσκολη μέρα». Οι πολίτες αναμένουν από μας ότι θα βρούμε λύσεις, πρόσθεσε η καγκελάριος. Τόσο ο κ. Σουλτς όσο και η κ. Μέρκελ έκαναν λόγο για «δύσκολα θέματα», τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι πενθήμερες διερευνητικές συνομιλίες και ότι στις 21 Ιανουαρίου τα μέλη του SPD θα ψηφίσουν σε έκτακτο συνέδριο εάν επιθυμούν ή όχι την έναρξη κανονικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 56% των Γερμανών πιστεύει ότι η καγκελάριος Μέρκελ, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και θα παραιτηθεί πριν από το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία λήγει το 2021.

Διχασμένοι είναι οι Γερμανοί και ως προς το πρόσωπο της ίδιας της καγκελαρίου. Η εκτίμησή τους γι’ αυτήν εξανεμίζεται. Eνας στους πέντε Γερμανούς (20%) αξιολογεί την ηρεμία και την ψυχραιμία της ως το πιο δυνατό της σημείο. Εντούτοις, το 23% επικρίνει την έλλειψη αποφασιστικότητας και την τάση της να μεταθέτει τα προβλήματα. Διάδοχος, ο οποίος να ξεχωρίζει, δεν υπάρχει πάντως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Τη μεγαλύτερη δημοτικότητα ως διάδοχος απολαμβάνει ο Τόμας ντε Μεζιέρ, υπουργός Εσωτερικών, με 37%, έπεται ο επικεφαλής της καγκελαρίας και (μεταβατικός) υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ με 31% και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υπουργός Αμυνας με 28%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή