ΚΟΣΜΟΣ

Δαμασκός: Ο συριακός στρατός θα δώσει τέλος στην αμερικάνικη παρουσία στη χώρα

damaskos-o-syriakos-stratos-tha-dosei-telos-stin-amerikaniki-paroysia-sti-chora-2227677

Μετά την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας για τη δημιουργία μονάδας ασφαλείας συνόρων από τις ΗΠΑ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, Κούρδοι μαχητές, ήρθε η σειρά της Δαμασκού να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «κατάφωρη επίθεση» στην εθνική της κυριαρχία.

«Αυτό που έχει κάνει η αμερικάνικη κυβέρνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστροφικής της πολιτκής στην περιοχή να διασπά χώρες και να παρεμποδίζει οποιαδήποτε λύση στις κρίσεις», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο SANA, επικαλούμενο μία πηγή από τη συριακή κυβέρνηση.

Επιπλέον, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη μία πηγή από το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, ο συριακος στρατός ανακοίνωσε ότι είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος σε οποιαδήποτε μορφή αμερικανικής παρουσίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σώματος 30.000 ανδρών για την ασφάλεια στα τουρκοσυριακά σύνορα, το οποίο θα στελεχώσουν άνδρες από κουρδικές πολιτοφυλακές και άλλες ένοπλες ομάδες. Η είδηση έχει ήδη προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία καταγγέλλει τη στήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί παρακλάδια του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο σύμφωνα με πολλά κράτη και διεθνείς οργανισμούς συνιστά τρομοκρατική οργάνωση.

Αναφερόμενος στην ίδρυση της συριακής μεθοριακής δύναμης ασφαλείας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά», ενισχύοντας τους ήδη υψηλούς τόνους στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. 

«Οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δημιουργούν έναν στρατό τρομοκρατών, τον οποίο ονομάζουν ''δυνάμεις ασφαλείας''. Αυτό δεν είναι αγώνας κατά του ΙΚ και της τρομοκρατίας, αλλά υποστήριξή τους», γράφει χαρακτηριστικά ο Μποζντάγ στο Twitter.