Η Ρουμανία σε αναζήτηση πρωθυπουργού τρίτη φορά

Η Ρουμανία σε αναζήτηση πρωθυπουργού τρίτη φορά

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σε αναζήτηση πρωθυπουργού βρίσκεται η Ρουμανία για τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2016, μετά την παραίτηση του Μιχάι Τουντόσε. H πολιτική αστάθεια προκύπτει από το γεγονός ότι ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος, του σοσιαλδημοκρατικού PSD, Λίβιου Ντραγκνέα, δεν μπορεί να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα λόγω καταδίκης για παραχάραξη αποτελεσμάτων δημοψηφίσματος.

Ο πρώτος πρωθυπουργός, Σορίν Γκριντεάνου, έχασε την εμπιστοσύνη του Ντραγκνέα έπειτα από ένα εξάμηνο, ενώ τόσο περίπου διήρκεσε και η θητεία του δεύτερου, του Μιχάι Τουντόζε.

Χθες το PSD ανακοίνωσε ότι προτείνει για το αξίωμα του πρωθυπουργού την ευρωβουλευτή Βιορίτσα Ντάντσιλα, πρώην καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης, πρώην μηχανικό σε πετρελαϊκή εταιρεία, πρώην δημοτική σύμβουλος και συντοπίτισσα του Ντραγκνέα.

Εφόσον ο διορισμός γίνει αποδεκτός από τον πρόεδρο Κλάους Ιοάνις, η Ντάντσιλα θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ρουμανίας. «Είναι μια ευρωβουλευτής που έχει κερδίσει τον σεβασμό των Βρυξελλών διότι είναι πολιτισμένη, χαμηλών τόνων και πολύ επικοινωνιακή», είπε ο Ντραγκνέα ανακοινώνοντας τον διορισμό της.

Η ιστοσελίδα Politico σημειώνει ότι όταν, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ρουμανία συγκλονίστηκε από γιγάντιες διαδηλώσεις εναντίον των νόμων που νομιμοποιούσαν κάποιες μορφές διαφθοράς, η Ντάντσιλα έστειλε e-mails στους 750 ευρωβουλευτές, στο οποίο υποστήριζε ότι οι ανησυχίες για τους νόμους αυτούς είναι αβάσιμες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή