Βαρύ το κλίμα στις ΗΠΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το πρόβλημα λειτουργικότητας της αμερικανικής κυβέρνησης διαφαίνεται ανοικτά στον ορίζοντα μετά την αδυναμία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ενόψει της διορίας της Παρασκευής. Η μόνη ελπίδα για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο είναι τα δύο κόμματα να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών μέτρων. Σε περίπτωση που η προθεσμία της Παρασκευής εκπνεύσει χωρίς νέα συμφωνία, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει, μόλις από την επόμενη μέρα, σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας, πρώτη φορά μετά το 2013.

Οι συζητήσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μπορεί φαινομενικά να βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο επικρατεί ένα αισθητά εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των εκατέρωθεν πυρών που εκτοξεύουν τα δύο κόμματα. Παράλληλα, η βαρύνουσα ατμόσφαιρα συνδέεται και με τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσαν οι υβριστικές εκφράσεις του Τραμπ σε σύσκεψη για το μεταναστευτικό και η απόρριψη της διακομματικής μεταναστευτικής πρότασης για παράταση του DACA. Οι Δημοκρατικοί τονίζουν πως θα συμφωνήσουν να ψηφίσουν μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία μόνον εάν σε αυτή συμπεριληφθεί νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό ζήτημα και τη διάσωση του προγράμματος DACA για την προστασία περίπου 800.000 «dreamers». Η κίνηση των Δημοκρατικών δεν θεωρείται τυχαία, καθώς η υπερψήφιση της συμφωνίας στη Γερουσία θα απαιτήσει τουλάχιστον εννέα ψήφους Δημοκρατικών γερουσιαστών. Ωστόσο, δεν είναι δεδομένη η εναντίωση των Δημοκρατικών, καθώς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου θα ριχτούν στην εκλογική μάχη δέκα Δημοκρατικοί σε πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τραμπ το 2016 και οι οποίοι θεωρούν πως το ενδεχόμενο αδυναμίας εξεύρεσης συναινετικής λύσης θα διακινδυνεύσει την εκλογή τους.

Από την άλλη, τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών καθιστούν σαφές πως η οποιαδήποτε χρηματοδοτική συμφωνία θα διαχωρίζεται από το μεταναστευτικό. Ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρείται εκ προοιμίου σίγουρο πως η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών θα ψηφίσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων μια συμφωνία βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών μέτρων, καθώς τα «αμυντικά γεράκια» και η υπερσυντηρητική ομάδα του κόμματος δεν φαίνονται πρόθυμοι να στηρίξουν μία ακόμη βραχυπρόθεσμη συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και στη Βουλή θα απαιτηθεί να ψηφιστεί η συμφωνία και από Δημοκρατικούς.

Κατάθεση Μπάνον

Την ίδια στιγμή, ο Στιβ Μπάνον, πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, εκλήθη να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής του ειδικού ανακριτή Μιούλερ στο πλαίσιο της έρευνας για το ενδεχόμενο ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Παράλληλα, ο Μπάνον επρόκειτο χθες να καταθέσει και ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο παρόμοιας έρευνας. Η κατάθεση του Μπάνον θεωρήθηκε απαραίτητη εξαιτίας της σφοδρής αντιπαράθεσης του ίδιου με τον Τραμπ και των επιθετικών χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησε εναντίον του υιού του Τραμπ στο νέο βιβλίο «Φωτιά και Μένος» του Μάικλ Γουλφ.

Ως προς το ζήτημα της υγείας του Αμερικανού προέδρου, τις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικότερο ιατρικό ανακοινωθέν σε σχέση με την πρώτη ιατρική εξέταση στην οποία υπεβλήθη ο Τραμπ την Παρασκευή. Ο ιατρός του Λευκού Οίκου είχε ανακοινώσει πως η υγεία του προέδρου κρίνεται ως «εξαιρετική». Στο ανακοινωθέν δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά στην κατάσταση της πνευματικής υγείας του Τραμπ, καθώς το ιατρικό τεστ δεν συμπεριέλαβε σχετικές εξετάσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή