ΚΟΣΜΟΣ

Το λυκόφως του σκηνοθέτη Γούντι Αλεν στη σκιά της καμπάνιας #metoo

to-lykofos-toy-skinotheti-goynti-alen-sti-skia-tis-kampanias-metoo-2228786

Οταν η Ντίλαν Φάροου δημοσιοποίησε για πρώτη φορά την προσωπική της καταγραφή για τη σεξουαλική επίθεση, που ισχυρίζεται ότι δέχθηκε από τον πατέρα της, τον σκηνοθέτη Γούντι Αλεν, οι ηθοποιοί αδιαφόρησαν για τις εκκλήσεις της να την υποστηρίξουν. Ηταν 2014 και οι διασημότητες αποκήρυξαν τις καταγγελίες περί κακοποίησης, είτε ως αβάσιμες είτε ως οικογενειακή υπόθεση. Συχνά θεωρούσαν ριψοκίνδυνο να σχολιάσουν περαιτέρω την υπόθεση. Φέτος μοιάζει λες και η σιωπή είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους αστέρες του Χόλιγουντ. Για πρώτη φορά το κύρος και η υστεροφημία του Αλεν αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή από το πρωτόγνωρο κύμα συμπαράστασης προς τη Φάροου, της οποίας οι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να τερματίσουν την καριέρα του πατέρα της – και μάλιστα πολύ σύντομα.

Η Φάροου, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Αλεν την κακοποίησε σεξουαλικά σε σοφίτα όταν ήταν επτά χρόνων, λέει την ίδια ιστορία επί μακρόν, προκαλώντας εξίσου επίμονες διαψεύσεις από τον σκηνοθέτη. Ωστόσο, η πρόσφατη εκστρατεία συνειδητοποίησης γύρω από το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, έχει αλλάξει τα πράγματα: παρατηρητές θεωρούν ότι ο παραγωγικός-σκηνοθέτης, ο οποίος κάποτε θεωρείτο υπεράνω κριτικής, τείνει να γίνει υπερβολικά τοξικός για το Χόλιγουντ. «Η συγκυρία είναι ιδιαίτερη. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα ξεχωριστό να συνεργάζεται κανείς με τον Γούντι Αλεν. Νομίζω ότι τελείωσε η περίοδος χάριτός του. Θα έπρεπε να έχει συμβεί πολύ νωρίτερα», λέει η Μελίσα Σίλβερσταϊν, που ίδρυσε το κίνημα ισότητας των δύο φύλων, Γυναίκες στο Χόλιγουντ.

Σε μια εντυπωσιακή κίνηση, η Ρεμπέκα Χολ και ο Τίμοθι Σαλαμέ, που πρωταγωνιστούν στην τελευταία ταινία του Αλεν, «Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη» (A Rainy Day in New York), εμφανίστηκαν μετανιωμένοι για τη συμμετοχή τους και δήλωσαν ότι θα δωρίσουν τις αμοιβές τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Οι Γκρέτα Γκέρουικ, Μίρα Σορβίνο, Ελεν Πέιτζ, Νάταλι Πόρτμαν, Ρισ Γουίδερσπουν και Κόλιν Φερθ επίσης δήλωσαν ότι πιστεύουν τη μαρτυρία της Φάροου και πως δεν θα συνεργαστούν με τον Αλεν στο μέλλον, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο για άλλους διάσημους ηθοποιούς να σταθούν στο πλευρό τού σκηνοθέτη.

Η σιωπή φαίνεται ότι δεν αποτελεί πλέον εναλλακτική λύση, αφού ερμηνεύεται ως συνενοχή. Για παράδειγμα, η Σελένα Γκόμεζ, η οποία επίσης παίζει στη νέα του ταινία, έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καθορίσει τη στάση της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το A Rainy Day in New York θα είναι η τελευταία του ταινία, ενώ ασαφές παραμένει αν θα βγει καν στους κινηματογράφους.