Προειδοποίηση Ερντογάν για διαδηλώσεις κατά της εισβολής στο Αφρίν

Προειδοποίηση Ερντογάν για διαδηλώσεις κατά της εισβολής στο Αφρίν

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα τους υποστηρικτές της «φιλοκουρδικής» αντιπολίτευσης, να μην διαδηλώσουν κατά της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. 

«Να ξέρετε, ότι όπου και να πάτε στους δρόμους, οι δυνάμεις ασφαλείας μας σας παρακολουθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν αναφερόμενος στα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος υπέρ των Κουρδικών Δυνάμεων (ΗDP). Οποιος διαδηλώσει εναντίον της τουρκικής επιχείρησης «θα πληρώσει το τίμημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα συντρίψουμε όποιον απειλεί τον εθνικό αγώνα της Τουρκίας», είπε μεταξύ αλλών σε ομιλία του σε ένα συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Προύσα. «Θα αποτελειώσουμε το PKK, PYD, YPG, μέχρι να μην μείνει κανείς τους». «Δεν μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να νικήσετε την Τουρκία», πρόσθεσε απευθυνόμενος ειδικά στην κουρδική πολιτοφυλακή που ελέγχει τμήματα του συριακού εδάφους (YPG).

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «κάποιοι από τους συμμάχους» της Τουρκίας – αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ – παρέδωσαν 2.000 αεροπορικά φορτία 5.000 φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές YPG. Επίσης, γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να στείλει πίσω στην πατρίδα τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν σήμερα στην Τουρκία.

Σε αντίστοιχες προειδοποιήσεις προέβη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι όποιος αντιτάσσεται στην επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία τάσσεται με την πλευρά των τρομοκρατών και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Εκκληση Γαλλίας για συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, έκκληση για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Συρία και ειδικότερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά της περιοχής του Αφρίν της βόρειας Συρίας. Μεταξύ άλλων, καλεί την Τουρκία να περιορίσει την δράση της στο Αφρίν.

“Γούτα, Ιντλίμπ, Αφρίν… Η Γαλλία ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός σε μια ανάρτησή του στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα το πρωί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λε Ντριάν τόνισε ότι το Παρίσι κάλεσε την Τουρκία να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται σε πολλές περιοχές της Συρίας ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών ενεργειών του καθεστώτος της Δαμασκού και των συμμάχων του».

Η Γαλλία καταδικάζει επίσης τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ και ζήτησε να διευκολυνθεί άμεσα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Γούτα, όπου 400.000 άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί κάλεσε και αυτή την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων της Συρίας, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή θα ζημιώσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. «Οι μάχες αυτές (…) πρέπει να σταματήσουν»,  δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3. Η Παρλί εξήγησε ότι η τουρκική επιχείρηση θα μπορούσε να απομακρύνει τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο μετέχει και η Γαλλία, από τον βασικό στόχο τους, δηλαδή τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Μιλώντας από το Ιράκ, ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου τοποθετήθηκε και σχετικά με τη στάση της Γαλλίας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα ανέμενε από τη Γαλλία να στηρίξει τη στρατιωτική επιχείρησή της.

Υπενθυμίζεται η Τουρκία εξακολουθεί να βομβαρδίζει σήμερα θέσεις της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στο Αφρίν, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τρεις ρουκέτες από την συριακή επικράτεια έπληξαν την τουρκική πόλη, Κιλίς.

Σύμφωνα με πιο πρόσφατες πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα πρακτορεία ειδήσεων, η Τουρκία επιδιώκει να κατασκευάσει «ζώνη ασφαλείας» 30 χιλιομέτρων, ως μέρος της επιχείρησης εισβολής που έχει εξαπολύσει στην περιοχή του Αφρίν της βόρειας Συρίας.

Τουρκικά άρματα μάχης στηρίζουν τους μαχητές του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), σηματοδοτώντας την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης της Άγκυρας στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο τουρκικός στρατός και οι αντάρτες που στηρίζει εισήλθαν στην Αφρίν σήμερα το πρωί στις 11:05 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από το μεθοριακό χωριό Γκιουλμπαμπά.  Ωστόσο εκπρόσωπος της YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) τον διέψευσαν, τονίζοντας ότι οι Κούρδοι μαχητές τους απώθησαν.

Ο τουρκικός στρατός έχει επισημάνει ότι μέχρι στιγμής έχει πλήξει 153 θέσεις κούρδων ανταρτών στην περιοχή της Αφρίν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή