Αποφασισμένη κατά Κούρδων η Τουρκία

Αποφασισμένη κατά Κούρδων η Τουρκία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ξεκινούσε η επιχείρηση υπό την κυνική κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, η τουρκική κυβέρνηση υποσχόταν στους πολίτες ότι όλα θα τελειώσουν γρήγορα και εύκολα. Από χθες, όμως, η εικόνα άλλαξε. Τη στιγμή που γινόταν επίσημα γνωστή η απώλεια και δεύτερου Τούρκου στρατιώτη από κουρδικά πυρά, ανώτατοι αξιωματούχοι προετοίμαζαν την κοινή γνώμη για τη γεωγραφική διεύρυνση και τη χρονική επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με ό,τι αυτό προοιωνίζεται.

Βγαίνοντας από ανωτάτου επιπέδου σύσκεψη εθνικής ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις θα τερματιστούν μόνον όταν θα έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για την επιστροφή των 3,5 εκατ. Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται σήμερα στην Τουρκία. Μια δήλωση που μεταφράζεται ως προάγγελος παρατεταμένης στρατιωτικής εμπλοκής, χωρίς ημερομηνία λήξης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του προσανατολίζεται να επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις από την περιοχή του Αφρίν, στην πόλη Μανμπίτζ, που βρίσκεται ανατολικότερα και κατελήφθη από τους μαχητές των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίοι την απελευθέρωσαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. «Οι τρομοκράτες (Κούρδοι) στο Μανμπίτζ πυροβολούν συνεχώς για να προκαλέσουν. Αν οι ΗΠΑ δεν τους σταματήσουν, θα τους σταματήσουμε εμείς», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Σε αντίθεση με το Αφρίν, όπου δεν υπήρχε στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, στο Μανμπίτζ βρίσκεται σημαντικός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι εκπαίδευαν και υποστήριζαν τους Κούρδους μαχητές στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών. Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσαν ότι βασικός στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αποτραπεί επέκταση των τουρκικών επιχειρήσεων στο Μανμπίτζ, κάτι που θα επιφέρει ρήξη στις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση της Τουρκίας απηύθυναν χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Επί του παρόντος, η τουρκική εισβολή εξελίσσεται με πολύ βραδύ ρυθμό, καθώς συναντά σφοδρή αντίσταση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι Κούρδοι ανακατέλαβαν χθες κάποια εδάφη που είχαν χάσει το προηγούμενο τριήμερο. Οι τοπικές αρχές των υπό κουρδικό έλεγχο περιοχών της βόρειας Συρίας (Ροτζάβα), κάλεσαν γενική επιστράτευση για την ανάσχεση των εισβολέων και εμφανίζονταν αποφασισμένες να μετατρέψουν το Αφρίν σε «δεύτερο Κομπάνι» – την κουρδική πόλη που έγινε παγκοσμίως διάσημη λόγω της ανάσχεσης του Ισλαμικού Κράτους, προ τριετίας.

Τέλος, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν περίπου 100 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, με την κατηγορία της «μαύρης προπαγάνδας» εναντίον των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή