Ρωσικούς πυραύλους S-400 θέλει το Κατάρ

Ρωσικούς πυραύλους S-400 θέλει το Κατάρ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζητήσεις με τη Μόσχα βρίσκεται το Κατάρ προκειμένου να αγοράσει ρωσικά αντιβαλλιστικά συστήματα αεράμυνας τύπου S-400, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Tass που επικαλείται δήλωση του πρέσβη του Κατάρ στη Ρωσία.

«Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι “ναι”. Οι συζητήσεις για αυτό το ζήτημα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο πρέσβης του Κατάρ, Φαχάντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια. Ο εκπρόσωπος του εμιράτου κατέστησε σαφές πως η συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στο Κατάρ και τη Ρωσία τον Οκτώβριο για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας ενίσχυσε τις σχέσεις των δύο χωρών στο πεδίο της άμυνας. Η συμφωνία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, «τον εφοδιασμό στρατιωτικού υλικού, τη στρατιωτική εκπαίδευση στρατιωτών και αξιωματικών και τη συνεργασία σε επίπεδο ειδικών υπηρεσιών».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρέστη χθες στη δοκιμαστική πτήση του ανανεωμένου στρατηγικού βομβαρδιστικού Tupolev 160M στην πόλη Καζάν και δήλωσε πως «είναι ένα σοβαρό βήμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και την ενδυνάμωση των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας». Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο, το οποίο μπορεί να διανύσει 12.000 χλμ. χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού. Το υπερηχητικό Tu-160M θα διαθέτει, εκτός των άλλων, εξελιγμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου, πιλοτήριο και εξοπλισμό πλοήγησης, ενώ το σύστημα ελέγχου κατανάλωσης καυσίμων και εκκίνησης κινητήρα θα υποστεί σημαντικές βελτιώσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 160 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για την παράδοση 10 βομβαρδιστικών Tu-160M στην πολεμική αεροπορία της Ρωσίας. Παράλληλα, το πρακτορείο Tass μεταδίδει πως ήδη βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού η κατασκευή νέου επιβατικού υπερηχητικού αεροσκάφους στα πρότυπα του Tu-160M, ενώ χθες ο Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόσυρση των επιβατικών Tupolev-144, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από τη Σοβιετική Ενωση στα πρότυπα του γαλλικού Concorde.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή