Η γενική πρόβα της Φινλανδής «Μαρίν Λεπέν»

Η γενική πρόβα της Φινλανδής «Μαρίν Λεπέν»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους οκτώ υποψηφίους της προεδρίας της Φινλανδίας, κανείς δεν ξεχωρίζει τόσο όσο η Λόρα Χουχτασάαρι, αναφέρει δημοσίευμα του Politico, η υποψήφια του ακροδεξιού κόμματος των Φινλανδών. Δεν πρόκειται φυσικά να κερδίσει την προεδρική εκλογή της Κυριακής, αλλά χρησιμοποιεί τον χρόνο που βρίσκεται στο προσκήνιο, προκειμένου να περάσει το αντιμεταναστευτικό και αντικαθεστωτικό μήνυμά της. Σιχαίνεται την Ευρωπαϊκή Ενωση, χάρηκε με το Brexit, υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ και πιστεύει ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη για τον δικό της λαϊκισμό.

Η Χουχτασάαρι βρίσκεται στο στοιχείο της στην προεκλογική εκστρατεία. Μιλώντας στο Ελσίνκι, σε ένα πλήθος που αψήφησε το κρύο για να την ακούσει, ξεδίπλωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της πλατφόρμας του λαϊκισμού. Μίλησε με εκνευρισμό για την Ε.Ε. που έχει μεταβάλει τη «Φινλανδία σε επαρχία της», για την πολιτική ελίτ που αδιαφορεί για την εργατική τάξη και για τους κινδύνους της κυρίως μουσουλμανικής μετανάστευσης. Η αλήθεια είναι ότι ξέφυγε από το γραπτό κείμενο και ήρθε σε επαφή με το κοινό, σφίγγοντας χέρια και χαμογελώντας πριν πει στους υποστηρικτές της «να πάρουν τη χώρα τους πίσω». Εκλεισε τη συγκέντρωση με την πολεμική κραυγή «Η Φινλανδία πρώτα».

Τα σχόλια της για ομοφυλοφιλία και μετανάστευση έσπασαν τα καλούπια της παραδοσιακής συντηρητικής πολιτικής στη Φινλανδία και τα ασημένια της μαλλιά και οι πύρινοι λόγοι της την έκαναν να κερδίσει τον τίτλο της«Φινλανδής Μαρίν Λεπέν» στον τοπικό Τύπο.Αλλά αντιθέτως με τη Λεπέν, η Χουχτασάαρι δεν έχει σχεδόν καμία ελπίδα να νικήσει τις εκλογές. Ο πρόεδρος Σάουλι Νινιίστο είναι εξαιρετικά δημοφιλής και –σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις– θα συγκεντρώσει το 63% των ψήφων. Η Χουχτασάαρι φαίνεται να συγκεντρώνει το 6%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, και έρχεται τέταρτη μετά τον υποψήφιο της Πράσινης Λέγκα Ρέκα Χααβίστο και σε ισοψηφία με τον ανεξάρτητο Πάαβο Βαϊρίνεν. Κι αν και ο αγώνας θα εντατικοποιηθεί καθώς πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση, το βασικό θέμα είναι κατά πόσο ο Σάουλι Νινιίστο θα κερδίσει από την πρώτη εκλογική Κυριακή ή θα χρειαστεί να περάσει και στον δεύτερο γύρο.

Ωστόσο, η Χουχτασάαρι δεν άφησε την προεκλογική της εκστρατεία να πάει χαμένη. Η άπειρη πολιτικός –η οποία βρίσκεται στο Kοινοβούλιο επί τρία χρόνια– χρησιμοποίησε την εθνική πλατφόρμα για να διευρύνει τη βάση του ακροδεξιού κόμματος των Φινλανδών πριν από τις κοινοβουλευτικές και τις ευρωεκλογές το 2019 και να ανακτήσει ορμή μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση συνασπισμού το περασμένο καλοκαίρι. Η υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές ήταν μία γενική πρόβα ώστε να βελτιώσει τις πολιτικές της δεξιότητες αλλά και για να εισαγάγει το μήνυμά της στην κεντρική πολιτική σκηνή της Φινλανδίας, που όπως πιστεύει είναι γόνιμο έδαφος για τις λαϊκίστικες ιδέες της.

Φανερή απειρία

Η απειρία της ήταν φανερή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Είχε θέματα με τα ζητήματα πολιτικής στις τηλεμαχίες, επικρίθηκε επειδή δεν μπορούσε να σταματήσει να εκφωνεί συνθήματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην κρατική τηλεόραση και κατηγορήθηκε ότι έκανε λογοκλοπή στην πτυχιακή της εργασία. Aλλά τα κατάφερε να βρει αλώβητη από όλα αυτά και δεν έχει κανένα στόχο να αλλάξει τη θέση της ως αντάρτισσας του λαϊκισμού στη Φινλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή