Εντονη αποδοκιμασία Λαβρόφ από τη συριακή αντιπολίτευση

Εντονη αποδοκιμασία Λαβρόφ από τη συριακή αντιπολίτευση

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΤΣΙ. Με καθυστέρηση δύο ωρών ξεκίνησε χθες η ειρηνευτική διάσκεψη στο Σότσι για τη Συρία, εξαιτίας των αποδοκιμασιών που εισέπραξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και των σφοδρών αντιδράσεων της συριακής αντιπολίτευσης.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης του συνεδρίου εθνικού διαλόγου ανήκε στη Ρωσία, με σκοπό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την εκπόνηση νέου συριακού συντάγματος. Η Ρωσία ισχυρίζεται πως κάλεσε 1.600 αντιπροσώπους, ωστόσο μόνον η κυβέρνηση και ορισμένοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν, καθώς η κύρια συριακή αντιπολίτευση είχε ήδη ανακοινώσει πως επρόκειτο να μποϊκοτάρει τις συζητήσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σέργκει Λαβρόφ άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου διαβάζοντας τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία οι συνθήκες είναι πλέον «ώριμες» ώστε η Συρία να γυρίσει σελίδα. Ωστόσο, ορισμένοι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν και αποδοκίμασαν τον Λαβρόφ, κατηγορώντας τη Ρωσία πως δολοφονεί άμαχους πολίτες με αεροεπιδρομές που εξαπολύει η ίδια στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, ομάδα απεσταλμένων της συριακής αντιπολίτευσης που είχε αναχωρήσει από την Αγκυρα αρνήθηκε να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο του Σότσι μέχρι να απομακρυνθούν οι προσβλητικές, γι’ αυτούς, συριακές κυβερνητικές σημαίες. Ο επικεφαλής Αχμέντ Τομάχ δήλωσε πως η ομάδα θα μποϊκόταρε το συνέδριο, καθώς «ο τρομακτικός βομβαρδισμός των αμάχων δεν σταμάτησε, ούτε οι σημαίες και τα λογότυπα του καθεστώτος απομακρύνθηκαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή