ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση ΗΠΑ για στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Ασαντ

proeidopoiisi-ipa-gia-stratiotiki-drasi-kata-toy-kathestotos-asant-2231016

Το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε νέα στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία σε περίπτωση που χρειαστεί να αποτραπεί η χρήση χημικών όπλων κατά του λαού της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης, οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν στην εύρεση νέων μεθόδων ώστε να αναπτύξουν παρόμοιου είδους όπλα, καθώς δυνάμεις προσκείμενες στον πρόεδρο της Συρίας συνεχίζουν την περιστασιακή χρήση χημικών όπλων σε μικρές ποσότητες μετά την φονική επίθεση κατά του συριακού λαού τον Απρίλιο του 2017.

«Αν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει άμεσα, ασκώντας πίεση στον Ασαντ, τα χημικά όπλα της Συρίας μπορεί να εξαπλωθούν και πέρα από την Συρία, ακόμα και μέχρι τις ΗΠΑ», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος που σύμφωνα με το Reuters επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα εξαπλωθεί αν δεν κάνουμε κάτι», προειδοποίησε.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίθεση με αέριο σαρίν της 4ης Απριλίου στην επαρχία Ιντλίμπ τρομακτικές εικόνες και βίντεο με παιδιά που πέθαιναν από ασφυξία, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ενώ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους. Τρεις μέρες μετά την επίθεση οι ΗΠΑ προχώρησαν σε στρατιωτική επίθεση εκτοξεύοντας 59 πυραύλους Τόμαχοκ από αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Ηταν η πρώτη απευθείας στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ κατά του καθεστώτος Ασαντ στη διάρκεια του εν εξελίξει εμφυλίου που πλήττει τη Συρία.

Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επέρριψαν στο συριακό καθεστώς την ευθύνη για την επίθεση που εξώθησε τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν μια πυραυλική επίθεση εναντίον μιας αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία ενδέχεται να συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά του λαού της μετά την τελευταία επίθεση με χημικά αέρια που φέρεται να πραγματοποιήθηκε κατά των ανταρτών στην ανατολική Γιούτα. «Οι πρόσφατες επιθέσεις στην ανατολική Γιούτα εγείρουν ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά του λαού της», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Κείμενο: Εύα Τομαρά,  Με πληροφορίες από REUTERS, AP.