Δεκαέξι κρατίδια κατά Γερμανών νεοναζί

Δεκαέξι κρατίδια κατά Γερμανών νεοναζί

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αίτημα προς το συνταγματικό δικαστήριο να διακόψει την κρατική χρηματοδότηση του νεοναζιστικού κόμματος NPD υπέβαλαν χθες τα 16 γερμανικά κρατίδια. Η κίνηση είχε υποδειχθεί από το ίδιο το συνταγματικό δικαστήριο, που είχε απορρίψει πέρυσι το αίτημα για απαγόρευση του κόμματος, επισημαίνοντας στην απόφαση ότι μπορούν να ληφθούν «άλλα μέτρα».

Το NPD δεν εκλέγει πλέον βουλευτές στα τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας, ούτε είχε ποτέ εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή. Λαμβάνει όμως περίπου 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο επειδή εκπροσωπείται με έναν ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Ιούνιο, η ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας υπερψήφισε τροποποίηση του άρθρου 21 του γερμανικού συντάγματος, θεσμοθετώντας την «απαγόρευση κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που σύμφωνα με τους στόχους ή τη συμπεριφορά των υποστηρικτών τους στοχεύουν στη διασάλευση ή την καταστρατήγηση της συνταγματικής τάξης και θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας». Με βάση το άρθρο αυτό, η πρωθυπουργός της Σάρρης, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, υπέβαλε στο συνταγματικό δικαστήριο την αίτηση διακοπής χρηματοδότησης για λογαριασμό των 16 κρατιδίων.

Στην ομιλία της, η Χριστιανοδημοκράτισσα πολιτικός, που θεωρείται μία από τις πιθανές διαδόχους της Αγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι η πρόσφατη επέτειος απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Αουσβιτς υπενθυμίζει την ιδιαίτερη ευθύνη της Γερμανίας. «Η δημοκρατία μας βασίζεται στον διάλογο, αλλά πρέπει να την υπερασπιστούμε», είπε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Με ευθείες αναφορές στον ναζισμό, το κόμμα καλεί τους Γερμανούς να υπερασπιστούν τον «ζωτικό χώρο του γερμανικού έθνους στην Κεντρική Ευρώπη».

Πάντως, τα γερμανικά δικαστήρια δυσκολεύονται να προσδιορίσουν ποιες από τις κομματικές αποφάσεις είναι γνήσιες και ποιες έχουν ληφθεί υπό την επίδραση πρακτόρων των γερμανικών υπηρεσιών, οι οποίοι στην προτελευταία δίκη διαπιστώθηκε ότι είχαν διεισδύσει τόσο βαθιά στο κόμμα, ώστε να μην είναι εφικτός ο διαχωρισμός των αποφάσεων σε πραγματικές ή μη. Τα τελευταία χρόνια, ψηφοφόροι του κόμματος έχουν μεταπηδήσει στην AfD, η οποία αναδείχθηκε τρίτη στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή