Αναστασιάδης: Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι υπάρχει η Κύπρος όλων μας

Αναστασιάδης: Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι υπάρχει η Κύπρος όλων μας

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με 56% των ψήφων, έναντι 44% του Σταύρου Μαλά, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ.

«Φίλες και φίλοι σήμερα ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε και θέλω να τον ευχαριστήσω για την ισχυρή εντολή. Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν αλλά και όσους έκαναν άλλες επιλογές.

Ευχαριστώ τον κ. Μαλά και τους άλλους ανθυποψηφίους μου. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν για μια άψογη εκλογική διαδικασία. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα εσάς από καρδιάς. Ευχαριστώ  τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τους βουλευτές, τα στελέχη, τους συνεργάτες μου στο Προεδρικό, τα επιτελεία και τις εκατοντάδες των εθελοντών που πίστεψαν στο όραμά μας.

Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε ότι λέχθηκε ανήκει στο παρελθόν. Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα που χρειάζεται ενότητα γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά. Θα συνεχίσω να λειτουργώ ως πρόεδρος όλων. Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι υπάρχει η Κύπρος όλων μας» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την εκλογή του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε 225.281 ψήφους, έναντι 169.243 του κ. Μαλά.

Η αποχή έφτασε το 26%, που αντιπροσωπεύει 143.401 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Κύπρο Κυπριανού, ψήφισε το 73% σε σύγκριση με 71,8% στον πρώτο γύρο.

Η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στις 22:00 από τον γενικό έφορο προεδρικής εκλογής στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος» με την συμμετοχή πλήθους κόσμου.  Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο νέος πρόεδρος παρουσιάζεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί την 28η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει ταυτόχρονα η θητεία του απερχόμενου προέδρου. Στην συνεδρίαση ο πρόεδρος διαβεβαιώνει την Βουλή ότι θα τηρήσει το Σύνταγμα και τους Νόμους και στην συνέχεια θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη είχε ο συνυποψήφιος του Σταύρος Μαλάς, τον οποίο και συνεχάρη για την επανεκλογή του. Στον Νίκο Αναστασιάδη έδωσαν συγχαρητήρια τηλεφωνικά και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι συνεχάρη τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και τόνισε: «Ο λαός έχει μιλήσει και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή». Ο κ. Μαλάς είπε στους υποστηρικτές του ότι «το αποτέλεσμα σας απογοήτευσε», αλλά τους κάλεσε να το σεβαστούν. Ο αγώνας μας , συνέχισε, «άξιζε, και πάντα θα αξίζει ο αγώνας αυτός, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει σε εκλογικές διαδικασίες». Παράλληλα, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα κόμματα της αριστεράς και πρόσθεσε «αν και πότε δεν υπήρξα μέλος της αριστεράς, θα κρατήσω για πάντα τη στήριξη αυτή». Επίσης, δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει να είναι ενεργός πολίτης και «η προσπάθεια μας ελπίζω να άφησε κάτι θετικό για την Κύπρο».

Συγχαρητήριο μήνυμα απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκει ο ΔΗΣΥ. Σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο τουίτερ, ο κ. Ταγιάνι αναφέρει, επίσης, ότι ο κυπριακός λαός επέλεξε ξανά για Πρόεδρό του ένα μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη για να τον οδηγήσει με σταθερά βήματα μπροστά.

Ο κ. Αναστασιάδης έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την ανανέωση της εντολής που πήρατε είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να επιδιώκετε, με την ίδια ικανότητα όπως και κατά την πρώτη σας θητεία, τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει την Κύπρο στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Γιούνκερ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και τις θερμές ευχές του για επιτυχή άσκηση των καθηκόντων του και κατά τη νέα θητεία του.

O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη και του ευχήθηκε «η νέα θητεία του να συμβάλει καθοριστικά σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και να εμπεδώσει τη κοινή πορεία Ελλάδας-Κύπρου ως Ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στoν λογαριασμό του στο twitter: «Πριν από λίγο συνεχάρην τηλεφωνικά τον φίλο Νίκο Αναστασιάδη για τη μεγάλη του νίκη. Έβγαλε την Κύπρο από τα μνημόνια και έχει θέσει τις βάσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή