Συμφωνία Πάπα – Ερντογάν για Ιερουσαλήμ

Συμφωνία Πάπα – Ερντογάν για Ιερουσαλήμ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία, το 2014, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον Ποντίφικα στο Βατικανό, στην πρώτη ανάλογη επίσκεψη προέδρου του τουρκικού κράτους εδώ και 59 χρόνια. Τον Ταγίπ Ερντογάν συνόδευαν η σύζυγός του Εμινέ, η κόρη του Εσρα και πέντε υπουργοί.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, διήρκεσε 50 λεπτά και στις συνομιλίες τους κυριάρχησε το Μεσανατολικό. Εχοντας καταδικάσει από την πρώτη στιγμή την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, Ποντίφικας και Ερντογάν επανήλθαν στο θέμα «υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Στο τέλος της κατ’ ιδίαν συνομιλίας τους, ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Ερντογάν μετάλλιο με τον «Αγγελο της Ειρήνης», που εικονίζεται να συνενώνει το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο, έχοντας υπερνικήσει τον δαίμονα του πολέμου. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δώρισε στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έργο κεραμικής με άποψη της Κωνσταντινούπολης και κασετίνα με έργα του μουσουλμάνου θεολόγου Μεβλανά Ρουμί.

Η ατμόσφαιρα της χθεσινής συνάντησης χαρακτηρίστηκε εγκάρδια από τους παρευρεθέντες, παρά τα πρόσφατα «κενά αέρος» στις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Βατικανού. Το 2015, ο Τούρκος ηγέτης είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας του στο Βατικανό, μετά την αναγνώριση, από την πλευρά του Πάπα, της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σε μικρή απόσταση από το Βατικανό, στο Κάστρο Σαντ’ Αντζελο, Κούρδοι διαδηλωτές και φίλοι τους οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Ερντογάν. Ακολούθησαν συμπλοκές με αστυνομικές δυνάμεις, που εμπόδισαν διαδηλωτές να κινηθούν προς το Βατικανό. «Ντρέπομαι που η Ιταλία φιλοξενεί τον ηγέτη ενός αιμοσταγούς, εξτρεμιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Σαλβίνι κάλεσε τον Μπερλουσκόνι και τους άλλους ηγέτες της συντηρητικής παράταξης να δεσμευτούν ότι θα αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφή για την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή