Πενς: «Πιο αυστηρές από ποτέ» οι νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

Πενς: «Πιο αυστηρές από ποτέ» οι νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα πως η Ουάσινγκτον πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα νέες, αυστηρότατες κυρώσεις στην προσπάθεια να αναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της, χαρακτηρίζοντάς την «το πιο τυραννικό και καταπιεστικό καθεστώς» στον πλανήτη.

Μιλώντας από το Τόκιο, καθ΄οδόν προς τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα, ο Πενς υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, θα διατηρήσουν τη μέγιστη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ έως ότου λάβει μέτρα προς μια «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση».

«Προς αυτό τον σκοπό, ανακοινώνω σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρόκειται σύντομα να αποκαλύψουν τις πιο σκληρές και τις πιο επιθετικές οικονομικές κυρώσεις που έχουν ληφθεί ποτέ σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Και θα συνεχίσουμε να απομονώνουμε τη Βόρεια Κορέα έως ότου εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων άπαξ και διά παντός», δήλωσε ο Πενς μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Έπειτα από συνομιλίες που κατέδειξαν τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας στον τομέα της ασφάλειας, ο Άμπε είπε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι «δεν θα αποδεχθούν ποτέ μια Βόρεια Κορέα με πυρηνικά όπλα». Ο Πενς επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την οποία «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας. Η επίσκεψη του Πενς στη Νότια Κορέα από την ερχόμενη Πέμπτη θα συμπέσει με μια επίσκεψη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Κιμ Γιονγκ Ναμ, του πιο υψηλόβαθμού Βορειοκορεάτη αξιωματούχου που εισέρχεται στον Νότο μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).

Ο Πενς προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα, που έχει στείλει μια ομάδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, να μην χρησιμοποιήσει τους Αγώνες για σκοπούς προπαγάνδας. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Βόρεια Κορέα να κρύψει πίσω από το λάβαρο των Ολυμπιακών Αγώνων την πραγματικότητα ότι υποδουλώνει τον λαό της και απειλεί την ευρύτερη περιοχή», είπε. Για την τελετή της έναρξης των Αγώνων, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ο Πενς θα φέρει μαζί, ως προσκεκλημένο του, τον πατέρα του Ότο Γουόρμπιερ, του Αμερικανού φοιτητή που πέθανε πέρυσι τον Ιούνιο αφού είχε φυλακισθεί επί 17 μήνες στη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή