Τα ρομπότ μπαίνουν στα γηροκομεία

Τα ρομπότ μπαίνουν στα γηροκομεία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηλικιωμένοι στην Ιαπωνία θα πρέπει να μάθουν να δέχονται τη φροντίδα των ρομπότ. Καθώς η κοινωνία στην Ιαπωνία γηράσκει όλο και περισσότερο και αναμένεται να λείψουν 370.000 φροντιστές μέχρι το 2025, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την κοινωνική αποδοχή της τεχνολογίας, η οποία θα μπορέσει να συμβάλει στη συμπλήρωση των κενών στους νοσηλευτές.

Οι εταιρείες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην παραγωγή απλών ρομπότ που βοηθούν τους ευαίσθητους ενοίκους των γηροκομείων να σηκωθούν από το κρεβάτι τους και να πάνε στο αναπηρικό αμαξίδιο ή τους βοηθούν να κάνουν το καθημερινό τους μπάνιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση βλέπει το δυναμικό για ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών και πρόσφατα ανανέωσε τη λίστα των προτεραιοτήτων της ώστε να περιλαμβάνονται και τα ρομπότ που μπορούν να μαντέψουν πότε ο ασθενής χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Ο δρ Χιροχίσα Χιρικάουα, επικεφαλής της έρευνας στα ρομπότ στο Εθνικό Ινστιτούτο Εξελιγμένων Βιομηχανικών Επιστημών και Τεχνολογίας, τόνισε ότι ανάμεσα στους στόχους είναι η ελάφρυνση του βάρους που επωμίζονται οι νοσηλευτές και η ενίσχυση της αυτονομίας των ατόμων που εξακολουθούν να μένουν στα σπίτια τους.

Ο δρ Χιρικάουα τόνισε ότι ρομπότ ανύψωσης χρησιμοποιούνται μόλις στο 8% των οίκων ευγηρίας στην Ιαπωνία, λόγω του υψηλού κόστους αλλά και εν μέρει εξαιτίας της νοοτροπίας «των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φροντίδας και πιστεύουν ότι μόνον ο άνθρωπος πρέπει να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες», προσθέτοντας ότι σίγουρα υπάρχει και ψυχολογική αντίδραση από τους ανθρώπους που δέχονται τέτοια φροντίδα.

Το ερευνητικό κέντρο του δρος Χιρικάουα συνεργάστηκε με ένα πρόγραμμα που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθηθούν 98 κατασκευαστές να δοκιμάσουν ρομποτικές εφαρμογές για τους οίκους ευγηρίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Δεκαπέντε από τις ρομποτικές εφαρμογές έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Ανάμεσα σε αυτές είναι ένας βοηθός κινητικότητας που ο άνθρωπος μπορεί να κρατάει καθώς περπατά στον δρόμο. Οι αισθητήρες ανιχνεύουν πότε ο άνθρωπος περπατά σε ανωφέρεια και τον βοηθούν με μια ώθηση. Οταν η ηλεκτρονική αυτή συσκευή προχωράει σε κατωφέρεια, μια αυτόματη τροχοπέδη τίθεται σε εφαρμογή έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή