ΚΟΣΜΟΣ

Βολές εναντίον Ερντογάν για την εισβολή

voles-enantion-erntogan-gia-tin-eisvoli

Τη δυσαρέσκειά τους για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν της βόρειας Συρίας εκφράζουν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ κριτική στάση αρχίζει να υιοθετεί και η κεμαλική αντιπολίτευση, που είχε υποστηρίξει την αρχική φάση της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».

«Το άνοιγμα καινούργιων μετώπων στη Συρία δεν αποτελεί λύση και φοβάμαι ότι δεν θα κάνει ούτε την Τουρκία περισσότερο ασφαλή», δήλωσε σχετικά η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις ίδιες δηλώσεις της, κάλεσε την Αγκυρα «να εστιάσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΟΗΕ», προσέθεσε η Ευρωπαία αξιωματούχος. Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG όχι μόνο δεν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ, αλλά αποτελεί τον κυριότερο στρατιωτικό σύμμαχο των Δυτικών στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατηγόρησε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, την Τουρκία αλλά και το Ιράν ότι παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα στη Συρία. «Η διασφάλιση των συνόρων δεν μπορεί να σημαίνει δολοφονίες αμάχων. Στην ήδη επικίνδυνη κατάσταση, στη Συρία, (η Τουρκία) δεν θα έπρεπε να προσθέτει πόλεμο στον πόλεμο», προσέθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε την κυβέρνηση να μη στείλει τα τουρκικά στρατεύματα στην πόλη του Αφρίν, διακινδυνεύοντας σοβαρές απώλειες. Υποστήριξε δε ότι η Τουρκία πρέπει να αρκεστεί στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της και να μην προχωρήσει βαθύτερα, επί συριακού εδάφους.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεκίρ Μποζντάγκ κατηγόρησε τον Κιλιτσντάρογλου ότι με τη στάση του, αντικειμενικά «βοηθά τους τρομοκράτες», δηλαδή τους Κούρδους.