ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Αποδυναμώνεται το ΙΚ – Βασική τρομοκρατική απειλή η αλ Κάιντα

oie-apodynamonetai-to-ik-vasiki-tromokratiki-apeili-i-al-kainta-2232211

Το παγκόσμιο δίκτυο της αλ Κάιντα παραμένει «εντυπωσιακά ανθεκτικό» και πιο επικίνδυνο σε κάποιες περιοχές από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με ερευνητές του ΟΗΕ.

Η έκθεση των ερευνητών, η οποία υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξηγεί επίσης ότι η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, με έδρα την Υεμένη, χρησιμεύει ως επικοινωνιακό κέντρο για όλο το τζιχαντιστικό δίκτυο.

«Οι οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα εξακολουθούν να εκπροσωπούν τη βασική τρομοκρατική απειλή για κάποιες περιοχές, όπως η Σομαλία και η Υεμένη», αναφέρει η έκθεση.

Στη Δυτική Αφρική ή στη Νότια Ασία οι οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τους μαχητές που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, «καθώς προς το παρόν αυτοί δεν είναι σε θέση να βρεθούν σε κυρίαρχη θέση».

«Τα κράτη μέλη εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη να μεταφέρονται σε άλλες εμπόλεμες περιοχές στη Δυτική Αφρική και το Σάχελ», τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια πηγή, κάποιες οργανώσεις που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή την αλ Κάιντα ενδέχεται να αλληλοϋποστηρίζονται σε κάποιες περιοχές, γεγονός που εγείρει νέες απειλές.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)