ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η Μάκο κρατάει για λίγο ακόμα το στέμμα της

iaponia-i-mako-krataei-gia-ligo-akoma-to-stemma-tis-2232257

ΤΟΚΙΟ. Η αναβολή του αρραβώνα και του γάμου της πριγκίπισσας Μάκο, εγγονής του αυτοκράτορα Ακιχίτο, προκάλεσε θύελλα φημών στην Ιαπωνία γύρω από τους λόγους της απόφασης αυτής, πόσο μάλλον που αυτή ανακοινώθηκε εν μέσω αποκαλύψεων για οικονομικά προβλήματα της μητέρας του μνηστήρα.

Η 26χρονη πριγκίπισσα Μάκο αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την αναβολή για το 2020 των επίσημων αρραβώνων της με τον κοινό θνητό συνομήλικό της Κέι Κομούρο, που είχαν προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου 2018.

Η αναβολή αυτή ήταν πρώτο θέμα χθες στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, ενώ τα πρακτορεία ειδήσεων Kyodo και Jiji μετέδωσαν την είδηση προχθές.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είχαμε αρκετό χρόνο για τις ετοιμασίες του γάμου και της νέας μας ζωής πριν από τον γάμο που είχε προγραμματιστεί το φθινόπωρο», εξήγησε η Μάκο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου.

Το ζευγάρι που ανακοίνωσε τον αρραβώνα του τον περασμένο Σεπτέμβριο, επρόκειτο να γιορτάσει το γεγονός με παραδοσιακή τελετή στις 4 Μαρτίου ενόψει του γάμου του στις 4 Νοεμβρίου.

Για να αμβλύνει το σοκ, η Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου διαβεβαίωσε ότι η Μάκο και ο Κέι συνεχίζουν να θέλουν να παντρευτούν και διέψευσε ότι η αναβολή έχει σχέση με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο πρόσφατα για πιεστικά οικονομικά προβλήματα της οικογένειας Κομούρο. Ωστόσο, η διάψευση αυτή δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει τις αμφιβολίες, με ορισμένους να εκτιμούν ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα απλό οργανωτικό θέμα πίσω από την αναβολή αυτή.

Εδώ και εβδομάδες, τα ταμπλόιντ στη χώρα ασχολούνται επισταμένως με τα οικονομικά θέματα της μητέρας του Κομούρο. Στα τέλη Ιανουαρίου, δύο από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εφημερίδες έγραψαν ότι η Κομούρο δεν είχε εξοφλήσει τα 4 και πλέον εκατομμύρια γιεν (περίπου 29.600 ευρώ) που είχε δανειστεί από τον «πρώην μνηστήρα» της, επικαλούμενες δήλωση του τελευταίου. Ο άνδρας τελικά ακύρωσε τον αρραβώνα του μετά τις συνεχείς απαιτήσεις για χρήματα της μητέρας του Κέι Κομούρο, προσθέτουν. Με το ποσό αυτό θα πληρώνονταν τα δίδακτρα ενός εξαμήνου του Κέι Κομούρο σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Η οικογένεια Κομούρο θεωρούσε ότι τα χρήματα αυτά ήταν μια «δωρεά» προς αυτήν, σύμφωνα με τη Shukan Shincho.

Η εφημερίδα Asahi γράφει ότι διατυπώθηκαν ανησυχίες στους κόλπους της Υπηρεσίας του Αυτοκρατορικού Οίκου μετά την αποκάλυψη των οικονομικών προβλημάτων.

Πολλοί δημοσιογράφοι περίμεναν τον Κέι Κομούρο έξω από τον χώρο εργασίας του προχθές το βράδυ, αλλά εκείνος περιορίστηκε σε μια υπόκλιση ως χαιρετισμό.

Στη δήλωσή της, η πριγκίπισσα Μάκο εξήγησε επίσης ότι το ζευγάρι είχε αναγκαστεί να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο τον αρραβώνα του, αρκετά νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε, μετά τις διαρροές στον Τύπο από τον Μάιο του 2017. «Θα έπρεπε να το είχαμε σκεφτεί δύο φορές για να είμαστε σίγουροι ότι η στιγμή ήταν η κατάλληλη για εμάς. Τώρα, θέλουμε να οργανώσουμε αυτό τον γάμο, ένα μείζον γεγονός στη ζωή, με καλύτερο τρόπο».