Λονδίνο – Αμστερνταμ με τρένο, «πόλεμος» για τις τιμές πτήσεων

Λονδίνο – Αμστερνταμ με τρένο, «πόλεμος» για τις τιμές πτήσεων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα απευθείας δρομολόγια ανάμεσα σε Λονδίνο και Αμστερνταμ πρόκειται να ξεκινήσουν με το Eurostar στις 4 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, σε μια κίνηση η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει έναν πόλεμο για τις τιμές των φθηνότερων εισιτηρίων με τις αεροπορικές εταιρείες.

Τα εισιτήρια για τα δύο καθημερινά τρένα θα κοστίζουν περίπου 35 λίρες για απλή μετάβαση και θα αρχίσουν να πωλούνται στις 20 Φεβρουαρίου. Η νέα υπηρεσία θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν από τον σταθμό του Σεντ Πάνκρας στο κεντρικό Λονδίνο απευθείας στην Ολλανδία σε τρεις με τέσσερις ώρες.

Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια επιβάτες πετούν κάθε χρόνο από το Λονδίνο στο Αμστερνταμ καθιστώντας το δρομολόγιο ένα από τα δημοφιλέστερα στην Ευρώπη καθώς η Ολλανδία γίνεται πόλος έλξης τουριστών αλλά και επιχειρηματιών.

Ο διαχειριστής των τρένων που διέρχονται κάτω από το κανάλι της Μάγχης πρόκειται να δημιουργήσει μια πρόκληση για τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, ανάμεσα στις οποίες οι British Airways, easyJet και Ryanair. Στοχεύει δε να προσελκύσει επιβάτες, επισημαίνοντας ότι κατά τη διαδρομή Λονδίνο – Αμστερνταμ το Eurostar απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 80% λιγότερο άνθρακα από ό,τι η αντίστοιχη πτήση.

Ελεγχος διαβατηρίων

Τα σχέδια για το νέο δρομολόγιο ανακοινώθηκαν αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά η επίσημη έναρξη των δρομολογίων καθυστέρησε πολλές φορές ενώ επιλύθηκαν θέματα μετανάστευσης και ελέγχου διαβατηρίων. Αυτά τα θέματα σημαίνουν ότι απευθείας δρομολόγια επιστροφής στο Λονδίνο θα καθυστερήσουν τουλάχιστον ώς τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Μέχρι τότε οι επιβάτες που ταξιδεύουν από το Αμστερνταμ και το Ρότερνταμ θα πρέπει να μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για έλεγχο διαβατηρίων και ελέγχους ασφαλείας μέχρις ότου οι δύο κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν κάποια συμφωνία η οποία θα επιτρέπει να γίνονται οι έλεγχοι διαβατηρίων στην Ολλανδία.

Ο Νίκολας Πέτροβιτς, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του Eurostar, τόνισε ότι το νέο δρομολόγιο σηματοδοτεί μια νέα εποχή στους σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας. «Με τα απευθείας δρομολόγια από τη Βρετανία στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στο Βέλγιο μεταμορφώνουμε τη διασύνδεση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στους τρεις εμπορικούς του εταίρους».

Η έναρξη των δρομολογίων ακολουθεί την ολοκλήρωση των δοκιμών στο ολλανδικό δίκτυο σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας και την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών στο Αμστερνταμ και το Ρότερνταμ. Η διαδρομή θα χρειάζεται τρεις ώρες και ένα λεπτό από το Λονδίνο στο Ρότερνταμ και τρεις ώρες και 41 λεπτά από το Λονδίνο στο Αμστερνταμ.

Νέοι συρμοί e320 πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά την εκτέλεση των νέων δρομολογίων, καθώς είναι συμβατοί με το ολλανδικό σύστημα σιδηροδρόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT