Οπλα και ρωσική επιρροή στην Μπάνια Λούκα

Οπλα και ρωσική επιρροή στην Μπάνια Λούκα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η αγορά 2.500 αυτόματων όπλων από τη σερβοβοσνιακή αστυνομία έχει προκαλέσει ανησυχίες για την κυβέρνηση του Μίλοραντ Ντόντικ, που διακατέχεται από αποσχιστικές τάσεις και τη ρωσική επιρροή στη διχασμένη και οικονομικά δοκιμαζόμενη χώρα. Η παραλαβή των αυτόματων από τη Σερβία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον σερβικό τομέα της Βοσνίας τον Μάρτιο, λίγες εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια κέντρου εκπαίδευσης, όπου θα παίζουν ενεργό ρόλο Ρώσοι σύμβουλοι. Παράλληλα, τα όπλα φτάνουν στη Βοσνία σε μια περίοδο που αμφισβητείται η σταθερότητα της χώρας. Η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον οδήγησε στον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία πριν από 22 χρόνια, μοιράζοντας τη χώρα σε δύο ημιαυτόνομες περιοχές, τη Republika Srpska (RS) και τη μουσουλμανική-κροατική ομοσπονδία.

Η συμφωνία σταμάτησε μεν τις συγκρούσεις, αλλά δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο ενθάρρυνε την εθνοτική άσκηση πολιτικής. Τα εθνικιστικά κόμματα κυριαρχούν σε αμφότερες περιοχές, η διαφθορά απλώνεται και η χώρα έχει την υψηλότερη ανεργία νέων στον κόσμο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γκάρντιαν», ακτιβιστές, η βοσνιακή κεντρική κυβέρνηση και δυτικοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι η νέα εξοπλισμένη αστυνομική δύναμη θα χρησιμοποιηθεί από τον ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ντόντικ, για να ενισχύσει τη θέση του και να τρομοκρατήσει τους αντιπάλους του ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Μακροπρόθεσμα φοβούνται πως η δύναμη θα μπορούσε να επιστρατευτεί για να υλοποιήσει το όραμά του για ανεξαρτησία, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει νέος πόλεμος στην περιοχή. Η Ρωσία που βλέπει τον Ντόντικ σαν αντίβαρο κατά της συμμετοχής της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ έχει υποστηρίξει σθεναρά έως τώρα τον Σέρβο αυτονομιστή, ο οποίος σημειωτέον έχει συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έξι φορές από το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή