Η μετά Ελισάβετ εποχή

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Υψηλόβαθμη επιτροπή ηγετικών προσώπων της Κοινοπολιτείας επρόκειτο να συσκεφθεί χθες στο Λονδίνο ώστε να επανεξετάσει τη διακυβέρνηση των κρατών της, ωστόσο το BBC ανέφερε πως στο τραπέζι των συζητήσεων πιθανότατα τέθηκε και το ζήτημα της διαδοχής της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στη διάσκεψη επρόκειτο να συμμετάσχουν επτά πρώην υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι του οργανισμού. Το ζήτημα που έχει ανακύψει δεν θεωρείται απλό, καθώς η διαδοχή για την ανάληψη της ηγεσίας του οργανισμού δεν είναι κληρονομική, με αποτέλεσμα η ηγεσία να μην περάσει αυτοδικαίως στον πρίγκιπα της Ουαλλίας Κάρολο, όταν αποβιώσει η 91χρονη βασίλισσα Ελισάβετ. Πηγές της διάσκεψης ανέφεραν πως οι διαδικασίες για την επιλογή του επικεφαλής της Κοινοπολιτείας ήταν «εκτός της επίσημης εντολής που είχε η ομάδα». Ο Ανότε Τονγκ, πρώην πρόεδρος του Κιριμπάτι, ήταν ο πρόεδρος της υψηλόβαθμης επιτροπής, η οποία είχε συσταθεί κατά την προηγούμενη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στη Μάλτα το 2015. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο και φαίνεται πως θα είναι η τελευταία και στην οποία θα παραστεί η βασίλισσα Ελισάβετ. Η Κοινοπολιτεία αποτελείται από 53 κράτη και επικράτειες, τα οποία συνιστούν, στην πλειονότητά τους, πρώην μέρη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ η Ελισάβετ θεωρείται αρχηγός του κράτους σε 15 από αυτά, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά.

Το BBC αναφέρει πως η ημερήσια διάταξη θα περιελάμβανε τη συζήτηση «ευρύτερων σκέψεων διακυβέρνησης», κάτι που ερμηνεύεται από τους έμπειρους ως συζήτηση για σχέδια διαδοχής. Πηγή ανέφερε στο BBC πως «το ζήτημα της διαδοχής, όσο δυσάρεστο και αν είναι, θα ανακύψει». Αλλη πηγή ανέφερε πως η συζήτηση για το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τη βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατό της θα γίνει στο περιθώριο της διάσκεψης. Αντιθέτως, η βρετανική εφημερίδα Guardian επικαλέστηκε πηγή σύμφωνα με την οποία η επιτροπή δεν θα εστίαζε στο εν λόγω ζήτημα καθώς επρόκειτο για μια «υψηλόβαθμη ομάδα που θα επανεξετάσει τη διακυβέρνηση της Κοινοπολιτείας και όχι τόσο το ζήτημα του προσώπου που θα διαδεχτεί τη βασίλισσα της Αγγλίας». Είναι αξιοσημείωτο πως, κατά το BBC, η βασίλισσα στηρίζει πλήρως την επιλογή του πρίγκιπα Καρόλου ως διαδόχου της, ενώ φέρεται να έχει ήδη στείλει μέλη της ομάδας της σε όλο τον κόσμο ώστε να προωθήσουν την επιλογή του από τους ηγέτες της Κοινοπολιτείας. Το 2015, η βασίλισσα είχε δηλώσει στο πλαίσιο της συνάντησης των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας πως «μόνο ο πρίγκιπας της Ουαλλίας θα μπορούσε να την υποστηρίξει και να την εκπροσωπήσει στην Κοινοπολιτεία με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ο ίδιος προσφέρει αδιάκοπα σε αυτή με υποδειγματικό τρόπο». Η απόφαση και οι προτάσεις της επιτροπής πρόκειται να φανερωθούν στη συνάντηση του Απριλίου.

Η τελική απόφαση για το μέλλον της διαδοχής πρέπει να ληφθεί από τους ηγέτες της Κοινοπολιτείας αμέσως μετά τον θάνατο της βασίλισσας. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία επιλογής του διαδόχου. Αν και αρκετά πρόσωπα της Κοινοπολιτείας εικάζουν πως δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική λύση πέρα από το πρόσωπο του πρίγκιπα Καρόλου, στο παρελθόν είχαν διεξαχθεί συζητήσεις για την εκλογή ενός συμβολικού ηγέτη ώστε να βελτιωθεί η δημοκρατική αξιοπιστία του οργανισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή