ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος εποχής για τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζ. Ζούμα

telos-epochis-gia-ton-proedro-tis-notias-afrikis-tz-zoyma-2233600

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Τελευταία ημέρα της προεδρίας του Τζέικομπ Ζούμα είναι, πιθανότατα, η σημερινή, μετά την απόφαση του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) να υποβάλει πρόταση μομφής εις βάρος του. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Ζούμα δήλωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει την απόφαση του κόμματος, παρότι δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο.

Λίγες ώρες αργότερα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την έφεση του προέδρου, επιτρέποντας την εκδίκαση υπόθεσης διαφθοράς εις βάρος του. Παράλληλα, το δικαστήριο χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση του Ζούμα να αντικαταστήσει τον αρχεισαγγελέα, η οποία είχε πυροδοτήσει σωρεία κατηγοριών περί συγκάλυψης. Το κυβερνών κόμμα επισήμανε ότι, μετά την απόφαση αυτή, ο 76χρονος Ζούμα βρίσκεται δυνητικά αντιμέτωπος με πολλαπλές κατηγορίες απάτης, ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς. Το κόμμα χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Ζούμα «παράλογη, ανορθολογική και επιπόλαιη» και υποστήριξε ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

«Προς τι η βιασύνη;» δήλωσε ο Ζούμα στη συνέντευξη, αποκαλύπτοντας ότι ο επίδοξος διάδοχός του, ο πρόεδρος του ANC Σίριλ Ραμαφόζα, τον επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας και του ανακοίνωσε ότι το κόμμα σκοπεύει να αξιώσει την άμεση παραίτησή του. Ο Ραμαφόζα εξελέγη τον Δεκέμβριο επικεφαλής του κόμματος, παρά τις προσπάθειες του Ζούμα να επιβάλει στην ηγεσία τη σύζυγό του.
Eφοδος αστυνομίας

Παράλληλα, χθες, η αστυνομία της χώρας πραγματοποίησε έφοδο στην έδρα της οικογένειας Γκούπτα, η οποία είναι ύποπτη για εξαγορά του προέδρου με στόχο οι επιχειρήσεις του ομίλου να αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Τόσο ο Ζούμα όσο και τα αδέλφια Γκούπτα αρνούνται τις κατηγορίες.