ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το 2017 αποτράπηκαν 24 τρομοκρατικές επιθέσεις

rosia-to-2017-apotrapikan-24-tromokratikes-epitheseis

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία το 2017 μειώθηκαν κατά 16% ενώ αποτράπηκαν 24 τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας, Γιούρι Τσάικα.

«Η εξόντωση των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των Ρώσων πολιτών που προσπαθούν να ενταχθούν στις γραμμές της διεθνούς τρομοκρατίας καθώς και όσων επιστρέφουν από τις περιοχές των εχθροπραξιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επισήμανε ότι το 2017, σε συνεργασία με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, βελτιώθηκε ο συντονισμός στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιούρι Τσάικα οι αρχές ασφαλείας απέτρεψαν 1500 εξτρεμιστικές ενέργειες, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με εκκλήσεις που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και αφορούσαν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της, ενώ εντοπίστηκαν 972 άτομα που σχετίζονται με τις εκκλήσεις αυτές.

Ο Τσάικα παρατήρησε επίσης ότι ξένες οργανώσεις που θεωρούνται ανεπιθύμητες στην Ρωσία, άρχισαν να δραστηριοποιούνται έντονα παραμονές των ρωσικών προεδρικών εκλογών.

Συνολικά στον κατάλογο των ανεπιθύμητων οργανώσεων περιλαμβάνονται δύο βρετανικές – «Open Russia» (OR, Ανοικτή Ρωσία) και Civic Movement (το διαδικτυακό κοινωνικό κίνημα της «Ανοιχτής Ρωσίας») – και η αμερικανική οργάνωση « Ινστιτούτο Σύγχρονης Ρωσίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ