Renew: Το κόμμα που έβαλε στόχο να αποτρέψει το Brexit

Renew: Το κόμμα που έβαλε στόχο να αποτρέψει το Brexit

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο βρετανικό κόμμα, εμπνευσμένο από το «κίνημα» του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε από σήμερα την καμπάνια του με σκοπό να πείσει τους βρετανούς βουλευτές να μπλοκάρουν κάθε συμφωνία που ενδεχομένως θα συνάψει η Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Έχοντας στη διάθεσή τους μόνο 13 μήνες για την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας, οι αντίπαλοι του Brexit  αναζητούν πλέον τρόπους να σταματήσουν ό,τι θεωρούν ως «το μεγαλύτερο λάθος της Μεγάλης Βρετανίας από τον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα

Το Κόμμα της Ανανέωσης (The Renew party) ιδρύθηκε πέρυσι εμπνευσμένο από  το «En Marche!» του Μακρόν που τον ώθησε στην εξουσία.

«Σκοπεύουμε να είμαστε σκληροί με το Brexit και με τις συνέπειες που αυτό επιφέρει», λέει ο Τζέιμς Τόρανς, ο επικεφαλής στρατηγικής του κόμματος.

«Θα πιέσουμε τους βουλευτές να λάβουν υπ’ όψιν τους το εθνικό συμφέρον και να ξαναβάλουν την «Παραμονή» πάνω στο τραπέζι στην ψήφο για την τελική συμφωνία με την Ευρώπη.

Το κόμμα, ιδρυτές του οποίου είναι ένας λογιστής, ένας δημοσιογράφος και ένας σύμβουλος, έχει σαν στόχο να διεκδικήσει έδρες στις δημοτικές τοπικές εκλογές του Μαϊου και όλες τις 650 κοινοβουλευτικές έδρες σε περίπτωση εθνικών εκλογών.

Στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016 ποσοστό 51,9% που αντιστοιχεί σε 17,4 εκατ. ανθρώπους ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. ενώ ποσοστό 48,1%, δηλαδή 16,1 εκατ. πολίτες τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην Ενωση.

Σε περίπτωση πάντως που παρεμποδιστεί η συμφωνία εξόδου που η Τερέζα Μέι θα φέρει από τις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο θα είχε σαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση μειοψηφίας να «βουλιάξει» και να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές κάτι που θα έθετε εν αμφιβόλω το Brexit.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή