Ιράκ: 27 φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα των τζιχαντιστών του ΙΚ

Ιράκ: 27 φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα των τζιχαντιστών του ΙΚ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Είκοσι επτά ιρακινοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα που τους έστησαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία συνεχίζει τη δράση της στο Ιράκ παρά τη στρατιωτική της ήττα.

Η Χασντ αλ Σάαμπι («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης»), μια συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων που βοήθησε τον στρατό να εκδιώξει το ΙΚ από όλα τα αστικά κέντρα του Ιράκ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τους θανάτους των μαχητών της στην ενέδρα, που έγινε την Κυριακή κοντά στην πόλη Χαουίτζα, στην επαρχία Κιρκούκ (βόρεια).

Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων αφότου αυτές ανακατέλαβαν τον Οκτώβριο τη Χαουίτζα, το ύστατο προπύργιο του ΙΚ στο βόρειο Ιράκ.

Με μια ανακοίνωση που διένειμε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, κατά την οποία διατείνεται πως μέλη του «σκότωσαν πάνω από 30» παραστρατιωτικούς και «κατέστρεψαν έξι οχήματα».

«Το βράδυ της Κυριακής, μια μονάδα της Χασντ αλ Σάαμπι έπεσε σε ενέδρα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Χαουίτζας. Οι δράστες της επίθεσης φορούσαν στρατιωτικές στολές και 27 ηρωικοί μαχητές μας έπεσαν μάρτυρες κατά τη διάρκεια της μάχης», ανέφεραν από την πλευρά τους οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης σε δική τους ανακοίνωση.

Η συμμαχία αυτή παραστρατιωτικών οργανώσεων, στην οποία κεντρικό ρόλο έχουν οι σιίτες, διεξάγει «εδώ και μερικές ημέρες επιχειρήσεις για να συλλάβει τρομοκράτες και να εξαρθρώσει πυρήνες εν υπνώσει στην περιοχή Χαουίτζα».

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας στο Κιρκούκ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στην πλειονότητά τους τα θύματα αποκεφαλίστηκαν.

Ένας αξιωματικός των Μονάδων, ο οποίος επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τζιχαντιστές είχαν στήσει ένα σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Χαουίτζα, μεταμφιεσμένοι σε στρατιώτες. Σταμάτησαν μια αυτοκινητοπομπή μελών της Χασντ αλ Σάαμπι και απαίτησαν οι επιβαίνοντες στα αυτοκίνητα να κατέβουν και να παραταχθούν στο πλάι του δρόμου με πρόσχημα ότι ήθελαν να κάνουν έλεγχο ταυτοτήτων και να ψάξουν τα αυτοκίνητα. Τους πολυβόλησαν και τράπηκαν σε φυγή.

Οι ενισχύσεις που έσπευσαν στην περιοχή έφθασαν πολύ αργά για να συλλάβουν τους δράστες.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για την επίθεση, δήλωσε ο Φάλα αλ Φαγιάντ, ο επικεφαλής των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης.

Τον Ιανουάριο οι τζιχαντιστές διέπραξαν πολλές αιματηρές επιθέσεις στην περιοχή γύρω από τη Χαουίτζα και συγκρούστηκαν με σιίτες παραστρατιωτικούς.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Αμπάντι ανακοίνωσε το «τέλος του πολέμου» εναντίον του ΙΚ και την ανάκτηση του πλήρους ελέγχου από τις κυβερνητικές δυνάμεις -τον στρατό και τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης- των συνόρων με τη Συρία, τα οποία είναι μακρά και πορώδη.

Ειδικοί και αξιωματούχοι σημειώνουν ότι πολλοί τζιχαντιστές, κρυμμένοι σε περιοχές της ερήμου μετά τη στρατιωτική τους ήττα, διατηρούν τη δυνατότητα να πλήττουν κι ακόμη και να καταλαμβάνουν κοινότητες του Ιράκ, ιδίως κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης επίσης αναγνωρίζουν ότι το ΙΚ δεν έχει εξαλειφθεί τελείως και ότι πυρήνες της οργάνωσης διεξάγουν ανταρτοπόλεμο.

Παρά τη στρατιωτική του ήττα, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για πολλές φονικές επιθέσεις στο Ιράκ και ο πρωθυπουργός Αμπάντι καλεί να συνεχιστεί η δράση του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας για να εξαλειφθούν οι «πυρήνες εν υπνώσει» των τζιχαντιστών.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS