ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: «Χάλι» η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Brexit – Καλεί να μετατραπεί το διαζύγιο με την ΕΕ σε οικονομική ευκαιρία

Τζόνσον: «Χάλι» η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Brexit – Καλεί να μετατραπεί το διαζύγιο με την ΕΕ σε οικονομική ευκαιρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον φέρεται να αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκφραση «αυτό το χάλι», κατά τη διάρκεια κατ' ιδίαν συνομιλιών που είχε με ανώτερα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, έγραψε η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην ΕΕ.

Ακόμη, ο Τζόνσον φέρεται να προέτρεψε τους γερμανούς συνομιλητές του να μετατρέψουν το Brexit σε οικονομική ευκαιρία, υποστήριξε η εφημερίδα. Ωστόσο, οι πληροφορίες των ευρωπαϊκών πηγών διαψεύσθηκαν από φίλους του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, που διαβεβαίωσαν την εφημερίδα Telegraph πως ο Μπόρις Τζόνσον είναι σίγουρος ότι το Brexit θα αποτελέσει «μια μεγάλη επιτυχία» για το Λονδίνο.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια που του αποδίδονται τον Νοέμβριο του 2016 ή τον Απρίλιο του 2017, στις δύο επίσημες επισκέψεις του στο Βερολίνο. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες άρχισαν επίσημα τον Ιούνιο και η διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του Μαρτίου του 2019. Στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν οι διαπραγματεύσεις για το Μπρέξιτ να περάσουν στη δεύτερη φάση τους, που ξεκινά τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik