ΚΟΣΜΟΣ

Προστασία από Ασαντ στους Κούρδους

Προστασία από Ασαντ στους Κούρδους

Αμεσος διαγραφόταν χθες το βράδυ ο κίνδυνος ανοικτής ρήξης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης προκάλεσε η είσοδος συριακής πολιτοφυλακής στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, που πολιορκείται εδώ και 33 ημέρες από τους Τούρκους, και ο συνακόλουθος βομβαρδισμός των Σύρων από το τουρκικό πυροβολικό.

Η δημόσια τηλεόραση της Συρίας έδειξε αυτοκινητοπομπή περίπου 20 οχημάτων με βαριά πολυβόλα και συριακές σημαίες να μπαίνουν στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν. Οι ένοπλοι ανήκαν στις λεγόμενες «Λαϊκές Δυνάμεις», πολιτοφυλακή που πολεμά στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, χωρίς να ανήκει στον κυβερνητικό στρατό.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στο Αφρίν για να βοηθήσουν τον ντόπιο (κουρδικό) πληθυσμό να αντιμετωπίσει την τουρκική «επίθεση». Από την πλευρά του, ο Νούρι Μαχμούντ, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, δήλωσε ότι «η συριακή κυβέρνηση απάντησε στη φωνή του καθήκοντος».

Χθες το βράδυ, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν ύστερα από τις βολές του τουρκικού πυροβολικού. Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, επρόκειτο για «τρομοκράτες» οι οποίοι δρούσαν «ανεξέλεγκτα».

Η είδηση περί επικείμενης εισόδου κυβερνητικών δυνάμεων στο Αφρίν βγήκε στον αέρα το πρωί της Δευτέρας από τη συριακή τηλεόραση. Τα νέα θορύβησαν τον Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον προειδοποίησε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα απαντούσαν.

Κουρδική πηγή έλεγε στην «Κ» ότι η αποστολή μικρής συριακής δύναμης έχει κυρίως συμβολική σημασία. «Θα υψώσουν τη συριακή σημαία στα σύνορα, επιβεβαιώνοντας ότι εμείς ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τα σύνορα ή την ενότητα του συριακού κράτους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ασκήσουν πίεση στους Τούρκους, αλλά και στη Ρωσία που τους καλύπτει, να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Αφρίν», υποστηρίζει η εν λόγω πηγή.

«Δεύτερο Χαλέπι»

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα προειδοποίησε ότι η πολιορκημένη από τα κυβερνητικά στρατεύματα ανατολική Γούτα μπορεί να γίνει «δεύτερο Χαλέπι». Τουλάχιστον 100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών.