Η Σεούλ υπογράφει συμφωνίες ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με χώρες της Κεντρικής Αμερικής

Η Σεούλ υπογράφει συμφωνίες ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με χώρες της Κεντρικής Αμερικής

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νότια Κορέα γνωστοποίησε σήμερα ότι υπογράφει συμφωνίες με πέντε κράτη της Κεντρικής Αμερικής, με στόχο να διευρυνθεί η πρόσβαση στις αγορές τους για τις κορεάτικες αυτοκινητοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Ο υπουργός Εμπορίου Κιμ Χιούν-τσονγκ θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Κόστα Ρίκα, του Ελ Σαλβαδόρ, της Ονδούρας, της Νικαράγουας και του Παναμά εντός της ημέρας προκειμένου να υπογραφούν πέντε χωριστές, διμερείς συμφωνίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην κατάργηση των αμοιβαίων δασμών για περίπου το 95% των αγαθών και των υπηρεσιών που διαθέτει η κάθε πλευρά στην άλλη, διευκρινίζει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Οι συμφωνίες αυτές υπόκεινται σε κοινοβουλευτική έγκριση σε καθεμιά χώρα. Πιθανότατα δεν θα τεθούν σε εφαρμογή ταυτόχρονα, αλλά ανάλογα με την πορεία της διαδικασίας επικύρωσής τους.

Οι πέντε συμφωνίες θεωρείται πως αποτελούν κλειδί προκειμένου πολλές νοτιοκορεάτικες βιομηχανίες να αποκτήσουν πληρέστερη πρόσβαση στις κεντροαμερικανικές αγορές. Ανάλογες συμφωνίες που συνήψε η Σεούλ με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, των κρατών-μελών της

ΕΕ και αυτή της Κίνας οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των νοτιοκορεάτικων εξαγωγών.

Οι συμφωνίες για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τα πέντε κράτη της Κεντρικής Αμερικής θα επιτρέψουν στα συμβαλλόμενα μέρη να «οικοδομήσουν πιο συνεκτικές, στρατηγικές εταιρικές σχέσεις στο μέλλον», έκρινε ο Κιμ.

 

Το υπουργείο Εμπορίου αναμένει οι πέντε συμφωνίες να προσθέσουν συνολικά 0,2% του ΑΕΠ στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή