Έντονη ανησυχία Γκουτέρες για την κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Γούτα

Έντονη ανησυχία Γκουτέρες για την κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Γούτα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την Τρίτη τη «βαθιά ανησυχία» του για την κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Γούτα, έναν θύλακα των ανταρτών στη Συρία τον οποίο σφυροκοπούν οι κυβερνητικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους.

 

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση που επιδεινώνεται στην Ανατολική Γούτα και τις συντριπτικές συνέπειές της για τους αμάχους», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

 

Οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στον πολιορκημένο θύλακα στοίχισαν τη ζωή σε 106 αμάχους την Τρίτη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τη Δευτέρα είχαν σκοτωθεί άλλοι 127, κατά την ίδια πηγή.

Ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές στον πόλεμο να τηρήσουν τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως αυτές που αφορούν την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, επισήμανε ο εκπρόσωπός του.

«Σχεδόν 400.000 άνθρωποι στην Ανατολική Γούτα υπομένουν αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς», σημείωσε ο Ντουζαρίτς. Πολιορκημένοι από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, οι κάτοικοι της Ανατολικής Γούτας «ζουν υπό ακραίες συνθήκες» και υφίστανται «υποσιτισμό», συμπλήρωσε.

Ο Γκουτέρες υπενθυμίζει ότι η Ανατολική Γούτα είχε οριστεί ως μια από τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη συμφωνία για την οποία είχαν μεσολαβήσει η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, τρία κράτη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία, και προέτρεψε όλες τις πλευρές να τηρήσουν «τις δεσμεύσεις τους ως προς αυτό», είπε ακόμα ο Στεφάν Ντουζαρίτς.

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο απόφασης που προβλέπει κήρυξη κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες, ώστε να επιτραπούν τόσο η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι απολύτως αναγκαία επειγόντως, όσο και διακομιδές τραυματιών και ασθενών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή