Ο Κέλι «κονταίνει» τον Τζάρεντ Κούσνερ

Ο Κέλι «κονταίνει» τον Τζάρεντ Κούσνερ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η απόπειρα του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι να ρυθμίσει ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιο ευαίσθητες πληροφορίες του αμερικανικού κράτους, προσκρούει στην ειδική οικογενειακή σχέση που βρίσκεται στον πυρήνα της διακυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν ισχύσουν οι νέοι κανόνες, ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου και εκ των στενότερων συμβούλων του, Τζάρεντ Κούσνερ, χάνει από αύριο την πρόσβαση στις πιο ευαίσθητες πληροφορίες (top secret), αρκούμενος στα δεδομένα χαμηλότερης διαβάθμισης (secret, confidential).

Τυπικά, η χαμηλότερη διαβάθμιση είναι επαρκής για την εκπλήρωση των καθηκόντων του Κούσνερ, ο οποίος επισήμως περιγράφεται ως μεσολαβητής για την ισραηλοπαλαιστινιακή διένεξη, ως εντεταλμένος για τη βελτίωση των σχέσεων με το Μεξικό και ως υπεύθυνος για την αναθεώρηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Στην πράξη όμως ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ είναι «τα μάτια και τα αυτιά» του προέδρου Τραμπ, πάντα παρών στις στιγμές λήψης των πιο ευαίσθητων αποφάσεων. Σύμφωνα με τα όσα εξιστορεί το πρόσφατο βιβλίο «Fire and Fury» για τον Τραμπ, οι ενημερώσεις που του ετοιμάζουν οι μυστικές υπηρεσίες πηγαίνουν χαμένες, γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί ή δεν θέλει να έρχεται σε επαφή με γραπτά κείμενα. Αν στο εξής δεν μπορεί ούτε ο Κούσνερ να διαβάζει την καθημερινή προεδρική ενημέρωση, ο Τραμπ θα έχει ακόμη λιγότερη πληροφόρηση.

Ο Κούσνερ, όπως και δεκάδες άλλοι αξιωματούχοι, έχει προσωρινή διαπίστευση ασφαλείας, καθώς εκκρεμούν εις βάρος του οι έλεγχοι του FBI που θα πιστοποιούσαν ότι δικαιούται πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα κρατικά μυστικά. Ο Κούσνερ τροποποίησε πολλές φορές τα έγγραφα που ζητούσε το FBI αναφορικά με τις συναντήσεις του με ξένους αξιωματούχους, ενώ υπέβαλε οικονομικά στοιχεία τόσο περίπλοκα ώστε ακόμη και σήμερα, 13 μήνες μετά, είναι αδύνατον για το FBI να αποφανθεί αν δικαιούται ή όχι τη διαπίστευση που ζητάει. Σύμφωνα με την απόφαση του Κέλι, οι προσωρινές διαπιστεύσεις εκπνέουν αύριο Παρασκευή. Η εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού προέδρου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, διαβεβαίωσε χθες τους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο Τζάρεντ Κούσνερ, χωρίς να διευκρινίζει αν ο πρόεδρος σκοπεύει να παρέμβει υπέρ του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή