ΚΟΣΜΟΣ

Νέα απελευθέρωση Γερμανού πολίτη από τις φυλακές της Τουρκίας

Νέα απελευθέρωση Γερμανού πολίτη από τις φυλακές της Τουρκίας

Ένας Γερμανός πολίτης, που ήταν φυλακισμένος στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους, απελευθερώθηκε, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε μια νέα ένδειξη διπλωματικής ύφεσης μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου.

Το Βερολίνο δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση για την ταυτότητα του προσώπου αυτού, ούτε για την ημερομηνία, τα αίτια και τις συνθήκες της σύλληψής του, όμως διευκρίνισε πως δεν έχει την άδεια να εγκαταλείψει την τουρκική επικράτεια.

Απομένουν πλέον τέσσερις Γερμανοί φυλακισμένοι για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Η απελευθέρωση αυτή λαμβάνει χώρα μια εβδομάδα μετά από εκείνη του τουρκικής καταγωγής Γερμανού ανταποκριτή της εφημερίδας «Die Welt», Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος παρέμεινε έναν χρόνο (προφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2017) έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία, με την κατηγορία της κατασκοπείας και τρομοκρατικής προπαγάνδας, χωρίς όμως να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες.

Η υπόθεση είχε οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των ήδη τεταμένων γερμανοτουρκικών σχέσεων. Στο κατηγορητήριο που παρουσίασε σήμερα η εισαγγελία ζητά να επιβληθεί στον δημοσιογράφο ποινή φυλάκισης 18 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, DPA