ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ο φρουρός του λυκείου δεν έκανε τίποτα

tramp-o-froyros-toy-lykeioy-den-ekane-tipota-2235306

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μαζική αποχή από τα μαθήματά τους, σχέδια για πορεία 500.000 ατόμων στην Ουάσιγκτον στις 24 Μαρτίου, συνεχείς πιέσεις προς αξιωματούχους σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα. Μετά την τραγωδία της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, όταν 19χρονος πρώην μαθητής σκότωσε 14 μαθητές και 3 καθηγητές στο σχολείο Μάρτζορι Στόουν Ντάγκλας, στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, μαθητές από όλα τα μήκη και τα πλάτη των ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Το επιχείρημα του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι τα περιστατικά αυτά θα σταματήσουν αν οι καθηγητές οπλοφορούν, ετέθη χθες υπό αμφισβήτηση, μετά την αποκάλυψη ότι στο σχολείο υπήρχε ένοπλος φρουρός, ο οποίος όμως δεν σταμάτησε τον δολοφόνο. Ο φρουρός απαλλάχθηκε χθες από τα καθήκοντά του, όταν έγινε σαφές ότι έσπευσε μεν έξω από το κτίριο στο οποίο έπεφταν πυροβολισμοί, αλλά επί τέσσερα λεπτά παρέμεινε έξω, μέχρι που οι πυροβολισμοί σταμάτησαν και ο δράστης αναμείχθηκε με το πλήθος που έβγαινε τρομαγμένο. Η συμπεριφορά αυτή έρχεται σε δραματική αντίθεση με την αυτοθυσία του μεγαλόσωμου καθηγητή φυσικής αγωγής Ααρον Φάις, ο οποίος έπεσε νεκρός καλύπτοντας μαθητές με το σώμα του.

Η μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, που είναι μέλος της Ενωσης για την Οπλοκατοχή (NRA) και έχει λάβει περίπου 30 εκατ. δολ. προεκλογικών δωρεών από την οργάνωση. Μετά τους επαίνους προς τη NRA, ο Τραμπ υποχρεώθηκε να ανακοινώσει μέτρα με τα οποία η οργάνωση διαφωνεί, όπως την αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά αυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου από τα 18 στα 21 χρόνια. Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει νέα προσέγγιση στο θέμα της ψυχικής υγείας, με άνοιγμα δομών που είχαν κλείσει, καθώς και κάποιοι έλεγχοι για το ποιόν όσων αγοράζουν όπλα.

«Νέοι άνθρωποι έχουν βρεθεί στην πρωτοπορία όλων των μεγάλων κινημάτων μας» έγραψε ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επαινώντας τους «άφοβους μαθητές που διεκδικούν το δικαίωμα στην ασφάλεια». «Σας περιμέναμε, σας υποστηρίζουμε». Προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα είχε εκφράσει οργή για το γεγονός ότι η NRA δεν επιτρέπει στο Κογκρέσο ούτε καν να χρηματοδοτήσει τη μελέτη του φαινομένου των πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι αν οι συνθήκες για μια αλλαγή έχουν ωριμάσει. «Κανείς δεν ξέρει πότε θα φθάσουμε σε σημείο καμπής», δήλωσε στους ΝΥΤ ο επικεφαλής της ομάδας πίεσης Third Way, Ματ Μπένετ. «Ισως έχουμε ήδη φθάσει. Αν το καταφέρουμε, είναι χάρη στα παιδιά».