Η Ζαν Ντ’ Αρκ είναι μιγάς και προκαλεί μίσος

Η Ζαν Ντ’ Αρκ είναι μιγάς και προκαλεί μίσος

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΡΛΕΑΝΗ. Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε κρατικός εισαγγελέας της Γαλλίας για υποκίνηση φυλετικού μίσους, στον απόηχο του ρατσιστικού παραληρήματος ακροδεξιών χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης λόγω της απόφασης να ενσαρκώσει την ηρωίδα Ζαν Ντ’ Αρκ (Ιωάννα της Λωρραίνης) στους ετήσιους εορτασμούς της Ορλεάνης μια έφηβη κοπέλα της οποίας ο πατέρας προέρχεται από το Μπενίν της Δυτικής Αφρικής και η μητέρα της από την Πολωνία. Πρόκειται για τη 17χρονη Ματίλντ Εντέ Γκαμασού, η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 250 κορίτσια για να υποδυθεί τη Ζαν Ντ’ Αρκ στο εαρινό φεστιβάλ κατά το οποίο εορτάζεται η νίκη της ρωμαιοκαθολικής πολεμίστριας-αγίας απέναντι στους Αγγλους, που πολιορκούσαν την Ορλεάνη το 1429. Η κοπέλα πρόκειται να παρελάσει έφιππη στην κεντρική πόλη με πανοπλία.

Η ανακοίνωση έγινε στόχος ρατσιστικών μηνυμάτων στο Twitter και σε ακροδεξιούς ιστοτόπους, καθώς ερμηνεύουν την επιλογή ως προσπάθεια να αλλάξει η Ιστορία. Μία από τις αναρτήσεις έγραφε πως «η Ζαν Ντ’ Αρκ ήταν λευκή, είμαστε λευκοί και υπερήφανοι γι’ αυτό, μην αλλάζετε την ιστορία μας». Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε πως ήδη δύο λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης ερευνούνται για υποκίνηση φυλετικού μίσους, καθώς παρομοίασαν την κοπέλα με «μπαμπουίνο» και ανήρτησαν εικόνες με μπανάνες.

Η υπουργός Ισότητας Γυναικών έσπευσε να εκφράσει τη συμπαράστασή της στη νεαρή Ματίλντ, δηλώνοντας πως «το φυλετικό μίσος των φασιστών δεν έχει θέση στη Γαλλική Δημοκρατία». Παράλληλα, η πρόεδρος της επιτροπής που επέλεξε τη 17χρονη κοπέλα εξέφρασε τη θλίψη της για τα ρατσιστικά σχόλια και δήλωσε πως «η κοπέλα επιλέχθηκε γι’ αυτό που είναι, ένα ενδιαφέρον και δραστήριο άτομο». Τέλος, και η δήμαρχος της Ορλεάνης Ολιβιέρ Καρέ υπερασπίστηκε την επιλογή της γράφοντας στο Twitter πως «το 2018 οι άνθρωποι της Ορλεάνης θα εορτάσουν τη Ζαν Ντ’ Αρκ, την οποία θα υποδυθεί μια νεαρή κοπέλα που επιδεικνύει θάρρος, πίστη και όραμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή