Αποκαθήλωση έργου Ισπανού εικαστικού

Αποκαθήλωση έργου Ισπανού εικαστικού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Την έλλειψη ελευθερίας έκφρασης στην Ισπανία καταδίκασε Ισπανός εικαστικός, έργο του οποίου αποκαθηλώθηκε από ομαδική έκθεση τέχνης στη Μαδρίτη. «Πρέπει να επιλέγεις με ιδιαίτερη προσοχή τα λόγια σου ή θα καταλήξεις να λογοδοτείς, εξαιτίας του σύγχρονου νομικού και πολιτικού κλίματος», είπε ο Σαντιάγο Σιέρα.

Το έργο του Σιέρα, με τίτλο «Πολιτικοί κρατούμενοι στη σύγχρονη Ισπανία», αποτελείται από 24 φωτογραφίες ανθρώπων των οποίων τα πρόσωπα έχουν σβηστεί. Ανάμεσά τους διακρίνονται, όμως, ο έκπτωτος αντιπρόεδρος της Καταλωνίας Οριόλ Τζουνκέρας και δύο ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, οι Τζόρντι Κουιξάρτ και Τζόρντι Σάντσες. Και οι τρεις βρίσκονται στις φυλακές, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες ενώπιον της ισπανικής Δικαιοσύνης.

Το επίμαχο έργο επρόκειτο να εκτεθεί στην ομαδική έκθεση Arco αυτή την εβδομάδα στην ισπανική πρωτεύουσα. Το έργο του Σιέρα, πάντως, δεν εκτέθηκε, ύστερα από αίτημα του ιδιοκτήτη του εκθεσιακού κέντρου, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι η αναμενόμενη αναταραχή γύρω από την παρουσία του θα έβλαπτε τις πιθανότητες των υπόλοιπων εικαστικών να προβάλουν τα έργα τους.

Η απόφαση αυτή, την οποία καταδίκασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, οδήγησε τη δήμαρχο της Μαδρίτης, Μανουέλα Κάρμενα, να ανακοινώσει την πρόθεσή της να μποϊκοτάρει την έκθεση.

«Τυραννική απόφαση»

«Δεν μου αρέσει καθόλου η εξέλιξη αυτή. Εκθέτω πολύ σπάνια –σχεδόν καθόλου– στην πόλη μου τη Μαδρίτη και, όταν το αποφασίζω, υφίσταμαι λογοκρισία. Πρόκειται για τον νόμο της ζούγκλας, μια τυραννική απόφαση που παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας», τόνισε ο Σιέρα. Ο εικαστικός υποστήριξε μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν υπάρχει στην Ισπανία, επισημαίνοντας πρόσφατα περιστατικά παραπομπής στη Δικαιοσύνη μουσικών και άλλων καλλιτεχνών. Ερωτηθείς για την απόφασή του να περιλάβει τους φυλακισμένους Καταλανούς πολιτικούς στο έργο του, ο Σιέρα είπε ότι η ισπανική κυβέρνηση «αξιοποιεί τις δοκιμασμένες μεθόδους του Φράνκο. Η καλλιτεχνική ελευθερία μου θα έπρεπε να είναι αδιαμφισβήτητη».

Τη στήριξή του στον Σιέρα προσέφερε χθες ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα πρόσφατα κρούσματα λογοκρισίας δείχνουν τι πάει στραβά στη σύγχρονη Ισπανία. «Η ελευθερία της έκφρασης υφίσταται την πιο επίμονη επίθεση μετά τη δικτατορία του Φράνκο. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτό», είπε ο κ. Ιγκλέσιας. Στην ετήσια έκθεσή της, η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σημείωσε ότι τα ισπανικά δικαστήρια εξέδωσαν πολλές αποφάσεις τους τελευταίους 12 μήνες οι οποίες έπληξαν την ελευθερία της έκφρασης.

«Δεκάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν διώξεις για “τρομοκρατική προπαγάνδα” και “ταπείνωση θυμάτων” μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι Αρχές άσκησαν διώξεις για την έκφραση γνωμών, οι οποίες δεν διαφήμιζαν την τρομοκρατία, παραβιάζοντας έτσι την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή