Τουρκία για αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ: Επιμένουν στη διατάραξη της ειρήνης οι ΗΠΑ

Τουρκία για αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ: Επιμένουν στη διατάραξη της ειρήνης οι ΗΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση των ΗΠΑ να ανοίξουν νέα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο, αγνοώντας την απόφαση του ΟΗΕ και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) «φανερώνει την επιμονή (της αμερικανικής κυβέρνησης) να καταστρέψει τις προϋποθέσεις για την ειρήνη», διαμηνύσε σήμερα η Αγκυρα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει ως «πολύ ανησυχητική» την εν λόγω απόφαση από μέρους της Αμερικής, η οποία γνωστοποιήθηκε μέσω ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή. 

Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η ημερομηνία που επελέγη (Μάιος 2018) για να ανοίξει η νέα αμερικανική πρεσβεία δεν είναι τυχαία, καθώς θα συμπέσει με την 70η επέτειο του Ισραήλ.

Η πρεσβεία θα εγκατασταθεί στο κτίριο όπου στεγάζονται οι προξενικές υπηρεσίες στην Ιερουσαλήμ προτού μεταφερθεί σε διαφορετικό κτίριο έως τα τέλη του 2019, όπως επισήμανε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν τον χώρο όπου θα μετεγκατασταθεί η μόνιμη πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. 

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζεται ότι στην Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50 χώρες και φιλοξενήθηκε τον Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, μουσουλμάνοι ηγέτες καταδίκασαν την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Αντίδραση Παλαιστινίων 

Με οργή αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι στις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ εντός λίγων μηνών.

«Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια. Κάθε μονομερής ενέργεια δεν θα θα νομιμοποιεί κανέναν και θα αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, Νάμπιλ Άμπου Ρντάινα.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, «ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα» είναι η πρόταση του Αμπάς, την οποία ανέλυσε στις 20 Φεβρουαρίου μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι είχε ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς συνόδου ώστε να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και να δημιουργηθεί ένας «πολυμερής μηχανισμός» που θα την επιβλέπει.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή